olst wijhe scoort met zon

Duurzaamheid in Olst-Wijhe

De gemeente Olst-Wijhe werkt sinds een aantal jaren structureel aan maatregelen om de duurzaamheid te verbeteren. In het programma Duurzaamheid zijn verschillende regelingen goed benut om zonne-energie te stimuleren. Zo is de stimuleringsregeling duurzame energie (SDE regeling) gebruikt voor zonnepanelen op de daken van de (semi)openbare gebouwen. ‘Onze scholen hebben al een aantal jaren zonne-energie. Natuur en Milieu Overijssel heeft er, op ons verzoek, een lespakket bij gemaakt. Zo wordt het voor de leerlingen nog concreter. En die kennis nemen ze ook weer mee naar huis’

Vervolgens kwam de provincie Overijssel met een regeling voor subsidie wanneer binnen een straal van zes km bewoners gezamenlijk zonnepanelen aanschaffen. Deze kans is opgepakt in Herxen door Plaatselijk Belang en in Olst vanuit de Vereniging Aardehuizen. Hierdoor zijn op een kleine 200 daken van woningen zonnepanelen gelegd. En momenteel heeft de provincie een aantrekkelijke lening waar zonnepanelen mee te financieren zijn. ‘Onze provincie trekt er hard aan, en landelijk scoort Overijssel dan ook goed op het gebied van duurzaamheid. De samenwerking met de provincie en andere gemeenten in Overijssel op gebied van energie, ook energiebesparing, is goed en werpt zijn vruchten af’.

Rapport Natuur en Milieu

Het rapport van Natuur en Milieu verklaart de hoge posities van kleine gemeenten in de lijst. In kleinere gemeente is minder hoogbouw, er staan meer eengezinswoningen en hebben inwoners een (iets) hoger gemiddeld inkomen. Maar ook grote land- en tuinbouwschuren, zodat er in één keer een flink oppervlak aan zonnepanelen bij komt. In de conclusie van het rapport staat dat een actieve houding van de gemeente bijdraagt aan het realiseren van duurzame energie.

In Olst-Wijhe maken een aantal inwoners zich sterk voor duurzaamheid en zij verbinden initiatieven aan elkaar. Zij hebben zich verenigd in het Platform Duurzaam Olst-Wijhe. Daarnaast is er in de gemeente een Energieloket voor informatie en advies zie staging2.verbeterenbespaar.nl. Ook vormen een aantal lokale bedrijven het ‘Comfortteam’ dat bij u thuis al uw energievragen beantwoordt (staging2.comfortteam-olstwijhe.nl).

Zonnepanelen op huurwoningen

Woningbouwcorporatie Salland Wonen is één van de partners waar Olst-Wijhe mee samenwerkt. De komende periode willen ze meerdere huurwoningen voorzien van zonne-energie. En de huurders hoeven daarvoor niet te investeren. Ze krijgen juist geld terug doordat de energierekening lager wordt!

Ambitie Olst-Wijhe

In het coalitieakkoord 2014-2018 staat over duurzaamheid: Het doel is enerzijds een schone en gezonde leef- en werkomgeving voor de inwoners te bereiken. Anderzijds is duurzaamheid ook een kans voor economische ontwikkeling, dus voor werkgelegenheid, en voor het verhogen van economisch rendement. Wethouder Marcel Blind: ‘Momenteel werken we aan de routekaart om te komen tot zelfredzame energie neutrale kernen. Hiervoor hebben we enkele weken geleden een bezoek gebracht aan Saerbeck in Duitsland. Het liet ons de kansen zien die in onze gemeente ook aanwezig zijn.’

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.