mens en dier steriliseren

Eerst wat algemene informatie; een teef wordt gemiddeld voor het eerst loops rond haar 9e levensmaand. Dit kan variëren en soms zien we de eerste loopsheid ook veel later, dit heeft dan te maken met het ras en in welk seizoen we zitten. De natuur kiest er namelijk van oorsprong niet voor om de jongen in de herfst of winter geboren te laten worden. Er is dan namelijk minder voedsel te vinden.

Een loopsheid duurt drie weken. De eerste dag is de dag dat het bloedverlies begint. Ook begint de schaamstreek plotseling erg zichtbaar te worden omdat er daar zwelling optreedt. In die drie weken vindt er een eisprong plaats. Waar in die drie weken verschilt per hond. Het kan variëren van dag 5 tot dag 20. Ik kom nogal eens tegen dat mensen zeggen dat het altijd op de 11e dag is. Dat is persé niet altijd het geval. Bij bevruchting duurt de drachtigheid ongeveer twee maanden. Ook deze periode varieert nogal eens enkele dagen.

Waar wij ook wel eens vragen over krijgen is wat we nou precies doen bij de sterilisatie. Allereerst iets over het begrip steriliseren. Eigenlijk is dit een foute term. Steriliseren betekent in feite dat de zaad- of eileider onderbroken wordt zodat er geen zaad of eitjes meer door kunnen. Deze ingreep wordt humaan geregeld toegepast als vorm van anticonceptie. Bij dieren doen we die ingreep echter zelden.

Wij halen in het algemeen de eierstokken of testikels weg. Dit heet castreren. In het verleden is dit begrip echter aan mannelijke dieren geplakt en ging het castreren van vrouwelijke dieren steriliseren heten. Om verwarring te voorkomen blijven wij de oude begrippen hanteren.

In de ok halen wij in principe alleen de eierstokken weg en laten we de baarmoeder zitten. Als de baarmoeder echter ontstoken blijkt te zijn zullen we die ook verwijderen. Waarom de baarmoeder normaalgesproken laten zitten? Allereerst omdat dit de operatie sneller en minder risicovol maakt. Daarnaast kan de baarmoeder zonder eierstokken geen ziektes krijgen waarvoor ze alsnog verwijderd zou moeten worden.

De redenen om te opereren zijn: geen loopsheid meer, geen ongewenst nestje meer, minder kans op baarmoederontsteking, melkkliertumoren en suikerziekte. Redenen om niet te opereren zijn: het is onomkeerbaar, er is altijd (een erg klein) operatie- en narcoserisico. En soms worden teefjes later in het leven urine-incontinent. Ook hebben ze meer aanleg om dikker te worden (dit is echter te sturen door minder voedsel te geven na een sterilisatie).

Tot slot nog de leeftijd waarop het moet plaats vinden. In principe hebben wij het liefst dat de teef 3 maanden na de eerste loopsheid aangeboden wordt voor de operatie. Een keer loops worden verkleint namelijk de kans op de urine-incontinentie. In het algemeen is dit net na de eerste verjaardag van het hondje. Overigens kan de operatie op alle leeftijden wel uitgevoerd worden. Mochten er bij u nog vragen opkomen over dit, of een ander, onderwerp bel ons dan gerust. We staan u graag te woord.

Vriendelijke groet, namens mijn collega’s,

Bob Suurenbroek

Dierenarts in Raalte en Heino.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.