matchwinner vriends trots op ploeg met karakter

Dankzij zijn historische doelpunt werd hij werd uitgeroepen tot Man of the Match. Na het knappe gelijkspel in het Europees treffen met Ferencvaros stond Bart Vriends de media dan ook tevreden te woord. “We kregen dit avontuur natuurlijk cadeau, maar we zijn niet als makke lammetjes naar de slachtbank gegaan. We mogen trots zijn.”

Vriends begon het bijzondere duel in Emmen ongelukkig. Door een matige verdedigende actie van de aanvoerder kwam zijn ploeg al snel op een 0-1 achterstand. “Het was een slordigheidje van mijn kant. Ik wilde een strakke bal op de spits geven, maar dat was iets te duidelijk te zien. Na de onderschepping wilde ik geen overtreding maken. Dan heb je kans dat je al direct tegen een rode kaart aanloopt.”

De centrumverdediger was dan ook zichtbaar blij en opgelucht toen uitgerekend hij de gelijkmaker tegen de touwen kopte. “Ik was blij dat ik hem kon inkoppen”, blikt de matchwinner terug. “Het heeft een goed resultaat opgeleverd. We zijn zeker niet kansloos.”

Het grootste gedeelte van de wedstrijd konden de Deventenaren behoorlijk meekomen met de nummer twee van Hongarije. De eerste tien minuten was het echter billenknijpen. “We wilden voetballen met de borst vooruit, maar in de openingsfase waren we zoekende. We hadden natuurlijk ook geen idee wat voor een tegenstander we konden verwachten. We moesten zoeken naar het juiste spel.”

Trots

Dat wisten de rood-gele Adelaars gelukkig te vinden, waardoor de ploeg van Dennis Demmers veel aan de bal waren. “Voor mijn gevoel hadden we 60 tot 65 procent balbezit”, vertelt Vriends. “We kregen vertrouwen. Zo wilde ik ook spelen met deze ploeg en dat is grotendeels gelukt. Daar zijn we trots op.”

Vriends noemde de 1-1 een goede start van het seizoen en kijkt al uit naar het treffen in Boedapest, volgende week. “Dan wordt het écht Europees, in zo’n uitduel. Ik heb er heel veel zin in. Het is wel een domper dat we in een leeg stadion spelen, maar de kans op winst is daardoor voor ons wel groter. Zij zullen wel wat minder terughoudend gaan spelen daar. We moeten ons daar tegen wapenen.”

De captain benadrukte nog maar eens hoe belangrijk het thuispubliek is in de voetballerij. “We kregen enorm veel energie van het publiek. Je kan je eigenlijk niet voorstellen dat we met deze ploeg en supporters zijn gedegradeerd. Wat een contrast.”

Karakter

Toch was lang niet iedereen op het veld tegen Ferencvaros onderdeel van het team dat het afgelopen seizoen door de ondergrens zakte. Eagles roerde zich de afgelopen weken namelijk nadrukkelijk op de transfermarkt. Onder meer buitenspelers Van Beek en Wolters maakten indruk op Vriends. “De buitenspelers hebben vanavond veel meters gemaakt om achter de backs aan te lopen. Dat scheelt veel voor ons als verdediging. Samen met Duits als sloper op het middenveld zorgt dit voor veel karakter in de ploeg. Dat is goed in Europa, maar ook in de gewone competitie.”

Tot slot blikte Vriends nog eens terug op zijn doelpunt, dat met recht historisch genoemd mag worden. Het is immers de enige goal die Go Ahead Eagles ooit in Europees verband wist te maken. “Het is bizar. Dit nemen ze me nooit meer af. En als ik 84 ben weet ik het nog steeds.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.