luttenbergs feest schrapt met bek deur drek

Tijdens het Luttenbergs Feest, van 6 tot en met 9 augustus, is er dit jaar geen ‘Met de bek deur de drek’. Hoofdreden is het ongeval met de monstertruck in Haaksbergen.Terug keert het kussengevecht boven water.

Grote veranderingen kent het programma van het Luttenbergs Feest doorgaans niet. “We hebben in het programma veel vaste onderdelen, sterkhouders, die we niet kunnen schrappen”, vertellen Ruud Alferink en Patrick Oldemaat namens het feestcomité. “Denk aan de optocht, het zwientie tikken, het gatgraven, het vogelgooien en de kalverkeuring. De mensen zouden ons wat aandoen als we die overboord zouden gooien.” Maar dit jaar is het programma dan toch echt deels op de schop gegaan. Dat betekent twee nieuwe onderdelen (met allebei een nostalgisch tintje) en het einde van ‘Met de bek deur de drek’.

Dat laatste heeft veel te maken met het recente ongeval in Haaksbergen. Bij Met de bek deur de drek moesten motorcoureurs een traject door modder en andere smerigheid afleggen. “Uit oogpunt van veiligheid hebben we dat programmaonderdeel heroverwogen. Het stond overigens bij ons voor het ongeluk in Haaksbergen al ter discussie. Hoe goed we de beveiliging ook voor elkaar hadden, het risico op ongelukken was te groot.” In plaats daarvan grijpt het Luttenbergs Feest op vrijdagmiddag terug op het roemruchte verleden. Terug keert het kussengevecht boven water. In de jaren tachtig sloegen Luttenbergers elkaar elk jaar met veel plezier en met veel geweld van een paal boven het water, becommentarieerd door het droge ‘klets’ en ‘pats’ van de toenmalige presentator Hennie Tijs.

“Een stukje nostalgie waaraan zeer zeker nog behoefte bestaat”, vertellen Ruud en Patrick. “We hebben zelfs plannen om beruchte deelnemers van weleer weer terug te vragen.” De twee organisatoren waren in de jaren tachtig nog te jong om het gebeuren bewust mee te maken. Ruud was nog niet eens geboren. “Maar van onze ouders en van anderen hebben we er veel over gehoord. We zijn ook van plan om Hennie Tijs een rol te geven, als ie dat wil tenminste. Misschien niet als presentator, maar op een andere manier.”

Lomp en snel

Nieuw op de vrijdagmiddag is ook ‘Dondert de berg af’. Dat zal veel mensen bekend in de oren klinken. In het verleden ging het om een wedstrijd waarbij bijzondere voertuigen van de berg af reden. Nu krijgt het een andere, meer ‘Te land ter zee en in de lucht’-achtige invulling. De deelnemers rijden (gewoon op het feestterrein) op een fiets van een schans af waarna een balanstraject volgt met hindernissen en natuurlijk de onvermijdelijke waterbak. De deelnemer die het traject foutloos volbrengt en aan het einde de bel luidt, komt er met een droog pak van af; de rest waarschijnlijk niet. “Bij het Luttenbergs Feest moet het altijd een beetje lomp, snel, simpel en spannend zijn. Dit soort vermaak doet het altijd goed. Zie het maar als ‘Te land, ter zee en met de bek in het water.” In verband met de nieuwe invulling van de vrijdagmiddag wordt het traditionele gatgraven weer verplaatst naar zaterdagmiddag.

Sterke man

Maar er is nog meer ‘nieuwe’ nostalgie op het feest. Zo is er zaterdagavond vanaf 19.30 uur een demonstratie rock’n roll-dansen. Denk vetkuiven, denk petticoats, denk ‘Grease’. En een half uurtje later verzorgt ‘sterke man’ Wout Zeilstra een demonstratie krachtpatserij. Het is niet de eerste keer dat Zeilstra in Luttenberg is. Enkele jaren geleden begeleidde hij nog het programmaonderdeel ‘De sterkste man van Luttenberg’. Ruud en Patrick benadrukken dat het ditmaal niet gaat om een toernooi, maar dat er zeker een rol voor het publiek is. “Sterke mannen die dat willen, mogen hun kunsten vertonen. Een paar jaar geleden vroeg Zeilstra ook wie er even een fiets in elkaar kon vouwen. Voordat hij er erg in had, was Theo Holtmaat uit Luttenberg al naar voren gelopen en deed hij het doodleuk. Zeilstra wist niet wat ie zag. Die Holtmaat is ook wel niet zo woest sterk!”

En tenslotte nog een nieuwtje: op vrijdagochtend is er een Wipe out-baan, mede mogelijk gemaakt door steun van Sportdorp Luttenberg. Speciaal voor de tieners.

Donkere wolken

Gaat dus weer helemaal goed komen met dat feest in Luttenberg. Toch pakken zich wat donkere wolken samen… Patrick begint smerig te lachen. “Er is maar één probleem eigenlijk: het Haarles Feest had dit jaar mooi weer. En dat betekent traditiegetrouw slecht weer in Mariënheem en Luttenberg. Tijdens het Midzomerfeest hebben ze nog best wat water gehad. Wat hebben ze daar boven zo meteen voor ons in petto? Dat baart ons grote zorgen.”

Zie verder staging2.luttenbergsfeest.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.