lto baalt van uitspraak vogelbescherming

LTO Salland heeft de balen van de beschuldigingen van de Vogelbescherming over de terugloop van het aantal weidevogels. Volgens de Vogelbescherming loopt dat aantal terug door het afschaffen van het melkquotum. “Zeer ongenuanceerd,” noemt Marcel Strijtveen van LTO Salland die stellingname tegenover RTV Oost.

De Vogelbescherming zegt dat het aantal weidevogels afneemt door het afschaffen van het melkquotum. Boeren zouden daardoor meer koeien naar hun bedrijf halen en die zouden met hun gegraas de vogels verjagen. “Jammer dat dit zo ongenuanceerd gezegd wordt,” zegt Strijtveen. “Cijfers wijzen juist uit dat er een miljoen melkkoeien minder zijn dan in 1980.”

‘Opmars vos en steenmarter’

“We moeten niet onze kop in het zand steken,” aldus Strijtveen. “De intensieve veehouderij is mede debet aan de afname van het aantal weidevogels, maar je hoort niemand over de opmars van de vos en de opkomst van de steenmarter. Vooral die laatste, dat is dweilen met de kraan open.”

“Voor de vos kunnen jagers soms een ontheffing krijgen, maar als ze dan ’s nachts op pad gaan, zie ze voor elke vos wel tien steenmarters.” En tegen de steenmarter mogen de jagers en boeren niets ondernemen, dat dier is beschermd. “En het gekke is dat in hetzelfde dier in Duitsland vogelvrij is. Het is zelfs op komen zetten vanuit Duitsland.”

Natuurproject

Strijtveen haalt ook aan dat LTO Salland en boeren al jaren in een projectgroep van natuur- en weidevogelbeheer zitten. “Samen met particulieren, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, de weidevogelvereniging, het waterschap en de Wildbeheerseenheid. We hebben hier een gebied van duizend hectare natuur, Lierder- en Molenbroek. Daar proberen we samen de vogelstand op peil te houden en dat gaat heel goed.”

“De nesten op het land worden echter leeggeroofd. Door vossen en steenmarters. Misschien moeten we de Vogelbescherming maar eens uitnodiging om te laten zien wat we hier doen voor de vogels. Want met dit soort uitspraken van de Vogelbescherming, strijken ze de boeren alleen maar tegen de haren in.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.