hoe veilig zijn verkeerslichten

De verkeerslichten tussen Heino en Zwolle zijn er voor bedoeld dat verkeer meer verdeeld aankomt in Zwolle. Als je vervroegd een opstopping veroorzaakt, kan een file verderop voorkomen worden. Dat is de gedachte.

Die werkwijze leidt er toe dat het genoeg is verkeer te laten remmen in plaats van echt stil te laten staan. En dat is precies wat de verkeerslichten op de afslag Hoonhorst doen: ze staand standaard op rood en springen iedere keer net op groep als je bijna stil staat. Doel bereikt.

Maar is dat zo? We komen er de laatste tijd geregeld langs en wat ons daarbij opvalt, is dat verkeersdeelnemers – vermoedelijk mensen die goed bekend zijn op de weg – helemaal niet meer remmen. Want als ze er bijna zijn, wordt het toch groen. Vanmorgen nog, een stevige vrachtwagen van een Heinoos bedrijf nam niet eens gas terug en boemelde lekker met 83 kilometer per uur richting rood dat inderdaad groen werd toen hij onder de over de weg hellende palen reed.

Kortom: het effect dat het verkeersaanbod wat gestructureerder richting Zwolle komt, zou wel eens weg kunnen vallen. Maar wat er meer van is: als je er vanuit gaat dat het toch groen wordt, kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan, want soms blijft het rood. Bijvoorbeeld omdat er verkeer vanuit Hoonhorst staat te w`achten de weg op te mogen.

Kortom: hoe veilig zijn deze verkeerslichten? We durven er stevig aan te twijfelen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.