historisch gelijkspel ga eagles in europa

Demmers wilde een voetbalfeest, die doelstelling is meer dan behaald.

Na iets meer dan een maand sinds het laatste duel van vorig seizoen speelde Go Ahead Eagles alweer de eerste officiële wedstrijd van het seizoen 2015-2016. Echter was na een korte zomerstop alles anders bij de Deventenaren. De negatieve tendens omtrent degradatie verdween al vrij snel voor de positieve vibe die Europees voetbal met zich meebracht en ook de selectie kende vele nieuwe gezichten. Op Erik Cummins, Bart Vriends en Deniz Türüz na stond er een geheel nieuw basisteam. Dan te bedenken dat er ook nog een tegenstander uit een ander land tegenover de rood-gele brigade van Demmers stond. Iets nieuws na maar liefst vijftig jaar.

In Ferencvaros trof Go Ahead Eagles de nummer twee van Hongarije, maar bovenal een grote naam in de voetbalwereld. Met 28 kampioenschappen en 20 gewonnen bekers taait de club op een rijke historie nu de ‘Groene Adelaars’ wat zijn weggezakt. Het Europa League-duel werd dan ook uiterst serieus genomen door Ferencvaros dat na drie minuten al de leiding pakte in Emmen. Bart Vriends liet zich eenvoudig aftroeven door Dàniel Böde waarna Zoltàn Gera de 0-1 noteerde.

Elvio van Overbeek kreeg het Deventer publiek even later op de Drentse banken met een panna en dat was de aanzet tot wat druk op het doel van Ferencvaros.

Profiteren kon Go Ahead Eagles niet tegen de Hongaren die even later zelf dicht bij de 0-2 waren via een vrije trap die rakelings overging. Dat gebeurde allemaal in een aantrekkelijke wedstrijd waarin Go Ahead Eagles het spel mocht maken en dat ook alleraardigst deed. Met counters werd de ploeg uit Hongarije echter het gevaarlijkst.

Europese slimmigheid

De club leerde in de eerste helft direct de klappen van de Europese zweep kennen. Tijdrekken, schwalbes en aanstellerij waar de scheidsrechter telkens intrapte. Irritatie was het gevolg, maar ondertussen voetbalde Ferencvaros zich behendig richting het doel van Cummins die zijn doel echter schoon wist te houden na het vroege doelpunt.

Dat Ferencvaros-keeper Denes Dibusz lang geen tegentreffer incasseerde lag voor een groot deel aan spits Teije ten Den die een enorme kopkans om zeep hielp. Later had het Deventer publiek wel reden tot juichen. Het was Bart Vriends die zijn fout goedmaakte door de 1-1 binnen te koppen in de blessuretijd van de eerste helft. Enorm was de ontlading, prachtig de euforie bij zowel supporters als spelers. De wisselwerking tussen rood-gele adelaars op de tribune en het veld was weer helemaal terug na het eerste doelpunt ooit in Europa voor de Deventenaren.

In de tweede helft ging Go Ahead Eagles door met waar het gebleven was: aanvallen. Het leverde een aantal spannende momenten op voor het doel van Ferencvaros. Vooraf mochten dan weinig personen zonder gekleurde bril geloven in een stunt van Go Ahead Eagles, gedurende de wedstrijd werd er steeds meer geld op de manschappen van Demmers gezet.

De gokkers die dat aandurfden kregen bijna waar voor hun geld toen Kenny Teijsse rakelings over het doel van Ferencvaros kopte. Het gaf nog maar eens aan dat Go Ahead Eagles kansen kreeg op meer. Toch moest de thuisspelende club zich niet in de val laten lokken. Een counter was immers dodelijk.

Uiteindelijk wisten beide ploegen niet meer te scoren ondanks dat het publiek de rood-gelen vooruit bleef schreeuwen. Daardoor is alles nog mogelijk in het restant van het tweeluik tussen Go Ahead Eagles en Ferencvaros. Demmers wilde er een voetbalfeest van maken en die doelstelling is meer dan behaald. Supporters genoten van het Europese avontuur en gingen huiswaarts met een goed resultaat. In Hongarije zal het geen voetbalfeest worden. Door een straf die de UEFA uitdeelde aan Ferencvaros zullen de stadiondeuren gesloten blijven volgende week donderdag in Boedapest.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.