column goos lier de vetkampstraat

Alleen al dat Tommy Egberts bij iedere aankondiging van een thuiswedstrijd van Go-Ahead het heeft over dat de wedstrijd aan de Vetkampstraat plaatsvindt is eigenlijk al voldoende voor toekenning van subsidie. Mijn zoon en ik hebben daar de afgelopen twee jaar plezier aan beleefd, want we wisten iedere keer dat hij dat zou zeggen. Wat een aandacht voor zo’n typisch stukje Deventer. Trouwens, Tommy Egberts vind ik sowieso erg goed als het gaat om te laten zien wat echt mooi is aan sport, maar dat even terzijde.

Er valt nog meer over te zeggen. Bij Saxion waar ik werk zijn studenten vaak aan het werk geweest met opdrachten met betrekking tot het stadion van Go Ahead. Wat moet er op de plek komen van het oorspronkelijke stadion, waar moet het nieuwe stadion geplaatst worden en hoe moet dat nieuwe stadion er dan uitzien. Dat waren de vragen die vooral in de jaren 90 golden, toen zo in eens ieder club en iedere stad vond dat ze ook een nieuw multifunctioneel stadion moesten hebben. We weten nu allemaal dat het voor voetbalprestaties slecht is om te kiezen voor een nieuw stadion. Ajax, Vitesse en Fortuna Sittard hebben allemaal een slechte periode gehad nadat ze in het nieuwe stadion gingen voetballen. Alleen FC Groningen kon zich onttrekken aan deze wet (ik ben het allemaal niet heel goed na gegaan). Gelukkig was er telkens geen geld om het stadion in Deventer daadwerkelijk te verplaatsen.

Sinds de comeback van Go-Ahead in de eredivisie die jammer genoeg al weer voorbij is, wordt er steeds gesproken over die specifieke Engelse sfeer in het Engelse stadion in die typische Deventer volksbuurt Voorstad-oost. Kortom, de Adelaarshorst heeft een ‘cult-status’ bereikt en dat is dus precies waarbij het bij de subsidies van de provincie Overijssel om zou moeten gaan: cult = cultuur = cultuurhistorische waarde.

Goos Lier, g.lier@saxion.nl, docent en onderzoeker bij Saxion

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.