burgemeesterskwartier nu nog nog mooier

Veertig woningen, waarvan twee complexen van elf huurappartementen, vijftien huur- en vijf koopwoningen en acht vrije kavels. Dat is het nieuwe, definitieve plan voor het Burgemeesterskwartier in Raalte. Een nieuw wijkje op de oude locatie van de Horizon met levensbestendige woningen voor met name ouderen.

“Ik noem het ook wel de Parel van Raalte”, begint wethouder Wout Wagenmans zijn verhaal over het Burgemeesterskwartier. “Het wordt een prachtig, groen wijkje aan de rand van het centrum. En het mooie is, omwonenden hebben naar de plannen gekeken en daardoor is het kwalitatief nog beter.”

Zienswijzen

De totstandkoming van de definitieve plannen voor de locatie van de oude Horizon, tussen de Westdorplaan en de Spinhuisstraat, bracht de nodige obstakels met zich mee. Vooral omwonenden konden zich niet vinden in de eerste plannen. Zo zouden er 48 woningen komen die maximaal veertien meter hoog zouden worden. Met name dat laatste zorgde voor de nodige opwinding bij de bewoners van de Zeven Linden, die nu een prachtig uitzicht hebben.

“Op de eerste plannen hebben wij in totaal 46 zienswijzen gekregen”, vertelt wethouder Wout Wagenmans van de gemeente Raalte. Die hebben wij allemaal opgepakt en zeer kritisch bekeken. Daar hebben we veel tijd in gestoken. We hebben meerdere bijeenkomsten gehouden en uiteindelijk is er een prachtig plan uitgerold. Helaas konden we niet aan alle zienswijzen tegemoet komen, maar op meer dan tien punten is het plan aangepast naar de wensen van de omwonenden.”

Zo komen er onder andere twee losse appartementencomplexen in plaats van één grote. Bovendien worden de complexen niet hoger dan 9,5 meter. Daarnaast krijgt de wijk een groener en open aanzicht vanaf de Westdorplaan en komen de parkeerplaatsen op een andere plek in de wijk. Ook komt er meer groen en een wadi die het regenwater infiltreert in de wijk. Het vuilwater wordt via het riool gedeeltelijk afgevoerd via de Westdorplaan en gedeeltelijk via de Spinhuisstraat.

“Eén, volgens de indieners van de zienswijzen, belangrijk punt kon helaas niet aangepast worden”, zegt Wagenmans. “Omwonenden zijn bang voor sluipverkeer. Daarom wilden zij de Spinhuisstraat afsluiten en alleen een in- en uitrit vanaf de Westdorplaan. Dat hebben wij onderzocht, maar dat is niet mogelijk omdat de straat in het wijkje te smal is. Dan kunnen mensen die de straat inrijden dus niet draaien. We hebben een verkeerstelling gedaan en door een verhoogde inritconstructie te plaatsen en de inrit aan de Spinhuisstraat te vernauwen, is het voor sluipverkeer straks helemaal niet aantrekkelijk om door het Burgemeesterskwartier te rijden.”

Belangstelling

De belangstelling voor woningen in de wijk is enorm. 390 mensen hebben al aangegeven wat te zien in de woningen en appartementen. Daarnaast zijn er veel belangstellenden voor een vrije kavel, waarvan er acht beschikbaar zijn. De definitieve plannen worden nu voorgelegd aan de gemeenteraad, die er in september over vergadert. Daarna ligt het plan nog zes weken ter inzage. “Ik sta tweehonderd procent achter dit plan”, zegt Wagenmans vol trots. “ We hebben goede contacten onderhouden met alle partijen en we zijn de omwonenden op veel punten tegemoet gekomen. Hierdoor is het gebied kwalitatief nog sterker moet ik zeggen. Het is een prachtige aanvulling op de ouderenhuisvesting en ook een mooie ontwikkeling voor het centrum van Raalte.

SallandWonen gaat, zodra het plan is goedgekeurd, aan de slag met de invulling van de appartementen en woningen. “Ook dat is heel bijzonder”, zegt Wagenmans. “Dat betekent dat de nieuwe bewoners mee mogen praten over bijvoorbeeld de stenen.” Als alles volgens plan verloopt, worden de eerste appartementen eind 2016 opgeleverd. Belangstellenden voor een huurwoning of koopwoning kunnen zich melden bij Salland Wonen via burgemeesterkwartier@sallandwonen.nl. Voor een vrije kavel kan de belangstelling worden aangegeven bij de gemeente Raalte via marlon.hallink@raalte.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.