3d maquette rib en blues in gemeentehuis

De zeer gedetailleerde 3D maquette van het festivalterrein van Ribs en Blues is voortaan te bewonderen in de hal van het gemeentehuis van Raalte. “Het zou toch jammer zijn als zo’n uniek project ergens onzichtbaar weggestopt zou worden, “zo vond burgemeester Martijn Dadema die met plezier de maquette in ontvangst nam van een delegatie van Ribs en Blues en de makers, Heijcon 3D Solutions in Raalte.

Medewerkers van dit bedrijf maakten in de weken voor Pinksteren op basis van foto’s van 2014 en tekeningen de zeer nauwkeurige miniatuurversie van het hele terrein, inclusief grote en kleine tenten, bars, eettentjes, banken en andere bouwsels met behulp van 3D printers.

De Raalter burgemeester, die dit jaar voor de eerste keer Ribs en Blues bezocht, was op meerdere manieren onder de indruk. “Ik vond dit 3D-project bijzonder, zeker omdat het om een echt Raalter bedrijf gaat. Ik hou ook erg van muziek, dus wat dat betreft was het echt genieten. Geweldig dat het allemaal met 800 vrijwilligers gedaan wordt. Die goede sfeer moet vastgehouden worden. Ik denk dat veel bezoekers van het gemeentehuis als ze even moeten wachten, deze maquette uitgebreid zullen bekijken.”

Voorzitter Ton Groot Beumer kan in ieder geval terugkijken op een geslaagd 3D-project van Ribs en Blues en Heijcon, waarvoor de provincie Overijssel een subsidie betaalde wegens het innovatieve karakter. “Het is de eerste keer ooit dat van een groot festival zo’n gedetailleerde 3D maquette wordt gemaakt. Later dit jaar is er een grote landelijk symposium van organisatoren van festivals en evenementen, dan willen we dit ook zeker laten zien.” Voor zaken als beveiliging en logistiek kan een maquette veel zaken sneller zichtbaar maken dan bijvoorbeeld bouwtekeningen en plattegronden.

Ook directeur-eigenaar Jack Heijer van het metaalbedrijf Heijcon, waar 3D Solutions een jong en snelgroeiend onderdeel van is, kijkt met veel genoegen terug op het hele project, inclusief het maken van de maquette en de aanwezigheid in een drukbezochte tent op het festivalterrein. “Dit was heel bijzonder om te doen. We zullen deze bijzondere maquette nog wel eens moeten laten zien aan andere bedrijven in den lande als het om 3D printen gaat.”

Op beide pinksterdagen werden door de mensen van 3D Solutions onder meer ruim 120 miniatuurbeeldjes met de 3D printers gemaakt van bezoekers en medewerkers van de technische crew. “Leuk was natuurlijk dat we van een in Raalte zeer bekende aannemer een miniatuurversie met een hele dikke buik hadden geprint door de gegevens van de computerscan aan te passen.”

Heijer gooide als goede ondernemer meteen een balletje op bij de Raalter burgemeester; “Zo’n maquette kun je bijvoorbeeld ook laten maken als je bijvoorbeeld plannen hebt voor een nieuwe woonwijk. Nu heb je tekeningen, artist impressions en plattegronden, maar veel mensen willen zo iets graag kunnen visualiseren.”

Het was nog een hele klus om de maquette met onder meer een plastic beschermkap in het gemeentehuis te krijgen. De deuren bleken smaller dan de maquette die uiteindelijk in onderdelen naar binnen gedragen werd. Een bezoeker vond die in ieder geval prachtig; “En mooier dan in het echt want er komt nu niet zoveel herrie van af.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.