samenwerken hoe doe je dat

Als u een onderneming start is het ook van belang te kijken naar de vorm waarin u dat gaat doen. Start u als eenmanszaak of in de vorm van een rechtspersoon zoals de BV? Naast financiële motieven en motieven die betrekking hebben op het grip houden op risico’s, spelen ook de mogelijke vormen van samenwerking een rol in uw beslissingen. Tijdens de jaren dat het minder ging in Nederland in economische zin en er vele ZZP’ers ontstonden die van de nood een deugd maakten, zien we ook meer vraag ontstaan naar samenwerkingsverbanden, zoals de vof of de maatschap waarvan de leden al dan niet in BV-vorm deelnemen in dat samenwerkingsverband.

De coöperatie

Een van de samenwerkingsverbanden die op dit moment meer aandacht krijgen, zijn de coöperaties. Een coöperatie is in basis een vereniging met leden. Er dienen minimaal twee personen tot oprichting over te gaan. De coöperatie behartigt de belangen van haar leden.

In dat kader sluit de coöperatie overeenkomsten met en voor die leden. Zo kan een ZZP’er die materialen inkoopt en die PR-activiteiten ontplooit, er voor kiezen om dit met meer ZZP’ers op te pakken. Een van de mogelijkheden is dat de ZZP’ers een coöperatie oprichten, welke coöperatie de zakelijke belangen van de leden gaat behartigen.

In de agrarische sfeer kennen we deze coöperatiegedachte al vele jaren. Daarbij kunt u denken aan de Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A., de Rabobank, maar ook coöperaties op het gebied van het aanschaffen van landbouwmachines die vervolgens ter beschikking worden gesteld aan de leden voor gebruik.

Ook bij aanbestedingen zien we, naast de situatie dat ondernemingen daartoe een vof opzetten, ook de coöperatie als rechtsvorm, zodat kan worden voldaan aan de hoge eisen om mee te mogen doen aan een aanbesteding. De coöperatie gaat in dat kader overeenkomsten aan met en voor haar leden. Niet alleen in de ondernemerssfeer maar ook in de particuliere sfeer zien we dit soort coöperaties ontstaan, bijvoorbeeld om gezamenlijk te bouwen of energie in te kopen.

Grip op risico’s en voorkomen van aansprakelijkheid

Een voordeel ten opzichte van de eenmanszaak is het feit, dat de coöperatie een rechtspersoon is. Dit houdt in dat de coöperatie in eerste instantie zelf aansprakelijk is voor haar handelen. Mocht de coöperatie bij haar ontbinding meer schulden dan bezittingen hebben, dan zijn de leden daarvoor naar gelijke delen aansprakelijk. Deze aansprakelijkheid kan echter worden beperkt of zelfs worden uitgesloten. U kunt dat dan zien aan de naam van de betreffende coöperatie door de letters B.A. (beperkte aansprakelijkheid) of U.A. (uitgesloten aansprakelijkheid). Dit kennen we ook uit het BV-recht. De Besloten Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Deze beperking of uitsluiting van aansprakelijkheid, houdt uiteraard niet stand als een lid of een lid-bestuurder zich niet op de juiste wijze heeft gedragen bijvoorbeeld tegen over de coöperatie of tegen over derden.

De notaris, uw adviseur

De akte van oprichting en de statuten van een coöperatie dienen bij de notaris te worden getekend. Vragen? Maak vrijblijvend een afspraak om de ins en outs van de coöperatie met notaris De Zwart te bespreken.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.