rov wethouder laat politieke onwil zien

“Dat het college van burgemeester en wethouders zich vooraf uitspreekt tegen het afschaffen van het betaald parkeren en juist wil blijven investeren in het aanpassen van maatregelen voor betaald parkeren (vervanging parkeermeters, afbakening terreinen achteraf betaald parkeren, BOA’s ter handhaving betaald parkeren, additioneel onderzoek ten laste van de betaald parkeren reserve in plaats van de algemene middelen, enzovoort) laat naar onze mening politieke onwil zien”, zei Willy Haarman dinsdagavond namens de Raalter ondernemers tijdens de raadspleinsessie.

“Naar onze mening mag het niet zo zijn dat een onjuiste beslissing uit het verleden, resulterend in een te hoge boekwaarde voor de parkeerkelder in het centrum, het betaald parkeren in stand houdt en nu zou veroorzaken dat er weer geld in het betaald parkeren wordt geïnvesteerd.

Centrumvisie

De werkgroep Centrumvisie van het ROV heeft samen met de gemeente, adviesbureau Seinpost en diverse ronde tafel-sessies (vastgoedeigenaren, bewoners, politiek en ondernemers) haar inbreng geleverd aan de Centrumvisie Raalte die eind vorig jaar werd uitgebracht door adviesbureau Seinpost. De werkgroep distantieert zich van het College- en Raadsvoorstel, inclusief de hoofdlijnennotitie Centrum Raalte, omdat zij hierin onvoldoende de conclusies en actiepunten van het onderzoek Centrumvisie Raalte terug zien komen.

“Wij moeten enerzijds vaststellen dat politieke daadkracht ontbreekt, terwijl het college anderzijds in de pers aangeeft het Centrumplan te omarmen. De gemeente denkt veel te veel in termen als faciliteren en ondernemersverantwoordelijkheid, terwijl ze pro-actief ook haar eigen verantwoordelijkheid voor de leefbaarheid van het faciliteitenniveau van heel Raalte heeft.’

Spoed

“Politieke daadkracht betekent concrete korte termijn acties, zoals deze vermeld zijn in het rapport van bureau Seinpost, per omgaande uitvoeren. Wij doelen hier op alle drie punten met Topprioriteit uit het rapport Seinpost waarvoor de gemeente als trekker verantwoordelijk is. Het is schrijnend te constateren hoe de gemeente de korte termijn punten met topprioriteit uit het rapport Seinpost oppakt en deze aan de Gemeenteraad presenteert als middellange en lange termijn punten. Hoezo daadkracht en omarmen?”

Haarman vervolgt: “De in het college- en raadsvoorstel genoemde bijdrage van het ROV van 5.000 euro is onjuist vermeld, aangezien dit voorwaardelijk was. Het ROV was alleen bereid om dat geld bij te dragen aan het interactieve proces met een beeldend inspiratieboek ruimtelijke kwaliteit, op voorwaarde dat er door het college kritisch onderzoek en constructief overleg over afschaffing van betaald parkeren zou plaatsvinden. Nu er politieke onwil is om überhaupt afschaffing van betaald parkeren te onderzoeken is deze voorwaarde niet ingevuld en zal het ROV niet bijdragen.”

Politiek

Het ROV is van mening dat tegenover de huidige marktontwikkelingen alle barrières om het centrum te bezoeken dienen te worden opgeheven. “De actiepunten staan juist en volledig verwoord in het rapport van adviesbureau Seinpost. Juist in de vertaling van dit rapport naar de hoofdlijnennotie Centrum Raalte en het college- en Raadsvoorstel, zitten de discrepanties. Dat is vooralsnog een gemiste kans in een casus die urgentie, daadkracht en politieke wil nodig heeft.”

Haarman: “Het Politiek manifest, inclusief de punten ‘afschaffing betaald parkeren’ en ‘openstelling Daggertsbrug’ is op begin 2015 omarmd door diverse politieke partijen, waaronder het CDA. Laat al die politieke partijen nu de daad bij het woord voegen en het college een opdracht geven. Denk in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden, wees bereid om taboes te doorbreken om Raalte Centrum vitaal te houden. Wij stellen de Raad dan ook voor de hoofdlijnennotatie Centrum Raalte en het raadsvoorstel te herzien en het college haar huiswerk op korte termijn opnieuw te laten doen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.