Home / archiefcentraal / raalte schaft het welstandsbeleid af

raalte schaft het welstandsbeleid af

Raalte gaat het welstandsbeleid afschaffen. De gemeente vindt dat het tijd is de burger te vertrouwen op zijn bouwplannen en dat die zelf wel kan bepalen hoe hij zijn huis het best kan bouwen.

Het vertrouwen wordt nog niet helemaal uit handen gegeven. Bestemmingsplannen blijven wel bestaan. Waar je je huis op een kavel bouwt, hoe groot dat wordt, wat je er in mag doen, dat bepaalt de gemeente nog. Zelfs de dakhelling van je huisje legt de gemeente je ook in de toekomst nog op. Maar waar je je deur of ramen maakt, daar bemoeien ze zich niet meer mee.

“Je wilt hier toch geen Belgische toestanden?”, vroeg de welstandscommissie vorig jaar nog aan een Raaltenaar die de zin en onzin van het welstandsbeleid in twijfel trok. “In België blijkbaar wel”, was zijn antwoord. Inmiddels is de gemeente daar dus niet meer bang voor.

De raad moet het nog eens zijn met het voorstel van burgemeester en wethouders, maar aangezien raadsleden het volk vertegenwoordigen, zal dat geen probleem opleveren. Welstandsbeleid is namelijk een doorn in het oog van veel burgers.

De nieuwe regel gaat per 2016 in, maar de gemeente wil hem feitelijk per direct laten ingaan. Na het raadsbesluit gaat er geen enkele tekening meer langs de welstandscommissie.

Bezuiniging

Het afschaffen van het welstandstoezicht is één van de bezuinigingen die de gemeenteraad vastgesteld heeft.

Wethouder Wout Wagenmans: “Met deze maatregel willen we de regels en de lastendruk voor onze inwoners verminderen. Welstandsvrij bouwen past ook goed binnen de landelijke ontwikkelingen, waarbij vergunningsvrij bouwen wordt verruimd. Als overheid doen we een stap terug en wordt een bouwer meer verantwoordelijk. Dat is goed.”

Excessenregeling

Door de afschaffing van het welstandstoezicht worden bouwplannen niet meer door de welstandscommissie beoordeeld op kleurstelling, materiaalgebruik en verschijningsvorm. Er geldt nog wel een excessenregeling om op te kunnen treden tegen ‘buitensporige bouwwerken’ die ernstige afbreuk doen aan de ruimtelijke kwaliteit.

Monumenten

Gemeentelijke monumenten en rijksmonumenten zijn specifiek beschermd en staan los van het gemeentelijke welstandsbeleid. Die bescherming is landelijk geregeld.

Wethouder Wagenmans: “De gemeente Raalte is één van de voorlopers in Nederland door het gehele grondgebied welstandsvrij te verklaren. Er zijn wel veel gemeenten waar (grote) delen van het grondgebied welstandsvrij zijn. In deze gemeenten zijn de ervaringen goed en heeft het vertrouwen in de markt dus goed uitgepakt!”

Het nieuwe welstandsbeleid is vastgelegd in de Welstandsnota Gemeente Raalte 2016. Het concept van deze welstandsnota wordt 6 weken voor inspraak ter inzage gelegd. Deze termijn start op woensdag 3 juni 2015. Naar verwachting wordt het nieuwe beleid op 26 november 2015 in de raad behandeld, zodat per 1 januari 2016 het nieuwe beleid in werking kan treden.

Lees ook

Botsing bij station in Raalte; geen gewonden

RAALTE – Bij het station in Raalte zijn gisteravond twee auto’s op elkaar gebotst. Dat …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.