raalte leent laarman geld voor museum

De gemeente Raalte wil Landbouwmuseum de Laarman in Luttenberg 88.000 euro lenen voor de aankoop van de gebouwen met ondergrond. In totaal kosten de gebouwen en grond 143.000 euro. Het overige bedrag wordt betaald uit een hypotheek (45.000 euro) en eigen middelen (10.000 euro).

De Stichting Landbouwmuseum de Laarman huurt de grond en de gebouwen op dit moment. Het bedrag komt bovenop de 275.343 euro die de gemeente Raalte al beschikbaar heeft gesteld voor de doorontwikkeling en exploitatie van het museum.

Door de aankoop van de panden met ondergrond blijven de huisvestingskosten volgens de gemeente beperkt. Aan de huurovereenkomst van 13.500 euro was een schenkingsovereenkomst van 9.200 euro verbonden. Dit betekende een jaarlijkse netto huurlast van 4.300 euro. De stichting heeft berekend dat de afschrijvingslasten en het onderhoud en verzekeren van de panden binnen dit eerdere huurbedrag blijven.

Daarnaast krijgt de stichting door de aankoop zeggenschap. Hierdoor kan ze daadkrachtig haar plannen verder ontwikkelen en uitvoeren. In deze verdere doorontwikkeling en exploitatie zal de gemeente actief inhoudelijke ondersteuning bieden. Ook zal de gemeenteraad actief worden betrokken in de verdere uitwerking van de exploitatieplannen, die dan eveneens in het najaar ter besluitvorming worden voorgelegd.

Ook wordt het door de aankoop van de panden gunstiger om subsidies uit overheden en fondsen te verwerven. Het voortbestaan van het museum is door de aankoop namelijk voor een langere periode gewaarborgd. Hierdoor kan er makkelijker subsidie worden aangevraagd.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.