raad raalte afschaffen dat betaald parkeren

De partijen zijn samen goed voor 8 van de 25 zetels van de gemeenteraad.

GemeenteBelangen (GB) vindt ook dat alternatieven voor betaald parkeren bespreekbaar moeten zijn. Ook het CDA zegt niet direct ‘nee’ tegen het afschaffen van het betaald parkeren. Wanneer het CDA of GB (beiden 7 zetels) het parkeren af wil schaffen, is er dus al een meerderheid in de gemeenteraad die het college de opdracht kan geven met een nieuw plan te komen.

Het betaald parkeren in het centrum van Raalte werd in 2002 ingevoerd. “Hiervoor zijn kosten gemaakt”, zegt Jasper Guldemond namens GemeenteBelangen. “Het afschaffen van betaald parkeren neemt deze kosten niet weg. Sterker nog, dat betreft dan nog steeds een substantieel bedrag. Voor GB weegt de inbreng van betrokken ondernemers en inwoners zwaar. De werkgroep rond de centrumvisie die zich met de centrumvisie heeft beziggehouden, is zeer duidelijk over betaald parkeren: afschaffen! GB vindt dan ook dat alternatieven voor betaald parkeren bespreekbaar moeten zijn. Wat GB betreft zullen deze alternatieven twee zaken moeten bevatten, namelijk de regulering van parkeergedrag en een oplossing voor het kostenplaatje.”

Afschaffen

SP laat weten betaald parkeren af te willen schaffen om zo te concurreren met Zwolle en Deventer. VVD en Lokaal Alternatief zijn al sinds de invoering van het betaald parkeren fel tegen. Volgens de VVD leidt het zelfs tot leegstand in Raalte en kost het banen. “De houding van het college is onbegrijpelijk”, zegt Ben Nijboer namens de VVD. “Betaald parkeren in Raalte is nergens voor nodig. Er is geen parkeerprobleem, het houdt klanten juist weg en daarmee is het slecht voor Raalte als regionaal winkelcentrum. En het gaat bovendien ten koste van banen. Wat ons betreft: zo snel mogelijk afschaffen.”

Egbert den Daas (Lokaal Alternatief): “Wij zijn van begin af aan tegen de invoering van betaald parkeren geweest. Volgens ons was de invoering verkeerstechnisch onnodig.” Den Daas stuurde in 2003 al een brief aan het college, waarin hij namens de partij verwoordde en naar eigen zeggen aantoonde dat het toenmalige college (CDA/GB) zelfs allerlei trucs moesten uithalen om voldoende geld te vinden voor de parkeergarages. “Uit ons onderzoek van de Evaluatie Centrumplan Raalte van 2013 blijkt dat de onder het betaald parkeren regiem vallende aantal parkeerplaatsen van 948 naar 1086 parkeerplaatsen opgevoerd moest worden om de enorme investering in de parkeergarage van 1,8 miljoen euro te kunnen dragen binnen een voor de gemeente acceptabele periode. Gezien de ontwikkelingen, zowel eerder dit jaar als de huidige voorstellen, vragen wij ons af of de gemeente niet beter kan stoppen met betaald parkeren en voor het hele centrum terug kan keren naar een blauwe zone.”

Het CDA wil eerst onderzoeken wat de financiële gevolgen zijn van het afschaffen van betaald parkeren. “Het CDA zal zich gaan inzetten voor snelle acties op korte termijn en structurele aanpassingen op lange termijn om het centrum aantrekkelijk te maken. Naast een inspiratieboek om ondernemers handvatten te geven om het centrum aantrekkelijker te maken, is ook het verkeerscirculatieplan één van de structurele plannen. Parkeerbeleid en het (betaald) parkeren is onderdeel van verkeerscirculatie. Op dit moment zijn we volop bezig de financiële gevolgen van het betaald parkeren op een rijtje te zetten. Zeker ook ten opzichte van andere opdrachten vanuit de gemeenteraad, bijvoorbeeld op sociaal gebied. De CDA fractie probeert uiteindelijk een constructieve afweging te maken”, laat Guus Temmink namens de partij weten.

Belastingverhoging

De PvdA is geen voorstander van het laten vervallen van het betaald parkeren in het centrum van Raalte, om twee redenen. “De eerste reden is dat het, toen het betaald parkeren nog niet was ingevoerd, vaak heel lastig was om een parkeerplaats te vinden. Veel plekken werden ingenomen door mensen die de auto daar de hele dag lieten staan. Waaronder het personeel van de winkels, zegt Arie van der Wilt namens de partij. “De tweede reden is dat, als het betaald parkeren zou vervallen, de opbrengsten daarvan zullen worden doorberekend in een belastingverhoging. Dat betekent dat iedereen voor die kosten gaat betalen, ook de mensen die niet met de auto naar het centrum komen, en zelfs de mensen die helemaal geen auto hebben. Ook nu is het overigens voor iedereen mogelijk om, in de blauwe zone, gratis te parkeren in het centrum.”

Volgens de PvdA is uit tal van onderzoeken gebleken dat betaald parkeren geen invloed heeft op de bestedingen in winkelgebieden. “De teruggang heeft veel meer te maken met het feit dat mensen minder te besteden hebben en de grote toename van de aankopen via internet. Natuurlijk moeten winkelgebieden een goede uitstraling hebben om de concurrentie aan te kunnen met omliggende plaatsen. Daarbij speelt de gemeente een rol, maar zeker ook de plaatselijke ondernemers. De PvdA is ervan overtuigd dat we in Raalte ondernemers hebben die daartoe in staat zijn.”

Impuls

Volgens de VVD zal afschaffing van betaald parkeren echter een stevige impuls geven aan het centrum van Raalte. “Bezoekers zullen gemakkelijker naar Raalte gaan en er rustiger kunnen winkelen of een terrasje aandoen. Het voorkomt en vermindert leegstand en versterkt daarmee aan de uitstraling.” De VVD verbaast zich over de hardnekkige weigering om het (volgens de partij) overbodige systeem af te schaffen.

“Als grootste argument noemt het college dat afschaffen ‘te duur’ is, zonder ook maar de minste moeite te doen om te kijken hoe het wél kan of direct openheid over de cijfers te geven. De VVD had liever gezien dat het college proactief had gecommuniceerd met de raad. De wethouder moet nu nog komen met lijstjes en berekeningen om het standpunt van het college te onderbouwen. Het is dus inderdaad een kwestie van politieke onwil. Betaald parkeren en het parkeerfonds zijn voor dit college duidelijk een melkkoe geworden. Bovendien overweegt het college om ook nog 180.000 euro extra te investeren in betaald parkeren. Wij zijn geschrokken over de communicatie tussen het college en de Raalter Ondernemers Vereniging. De VVD zal de komende weken bij andere partijen polsen in hoeverre ze openstaan voor gezamenlijk voorstel om het college alsnog tot een andere koers te brengen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.