opnieuw babygeluk op hertenkamp raalte

Door Max van Olst

“Dit is een unicum. Ik ben hier al elf jaar vrijwilliger en heb dit nog nooit meegemaakt. Dit is toch prachtig?” Niet alleen de dierenverzorger vindt de geboorte van het tiende hertje bijzonder, ook kinderen en ouders zijn dol enthousiast. “Zondag stonden er wel vijftig mensen rondom het verblijf. Het leeft echt in de buurt.”

Het jonge hertensucces wordt mede mogelijk gemaakt door een zogenaamde ‘leasebok’. “Ieder jaar rond september krijgen we voor een aantal maanden een bok. Tijdens de dekperiode doet de bok zijn werk en hopen wij nieuwe hertjes te kunnen verwelkomen.”

De hertjes die al eerder geboren zijn groeien als kool. Het twee keer daags voederen werpt zijn vruchten af. “Twee keer per week kan ik overgebleven broodkruimels ophalen bij Bakker Jorink. Het is leuk dat die dat beschikbaar stelt voor de dieren. Ze vinden het in ieder geval heerlijk.”

Bij de vraag of we misschien binnenkort meer babynieuws kunnen verwachten verschijnt een grijnzende blik op het gezicht van Hein. “Ik heb zo mijn vermoedens. Er loopt nog een vrouwtje rond met een wat gezette buik. Ik ben er niet zeker van, maar het zou zomaar kunnen. Dan hebben we een honderd procent score dit jaar!”

Mocht er inderdaad een nieuw hertje geboren worden, kan er een nieuw geboortekaartje op het hek van het hertenverblijf. Hopelijk blijven de kaartjes dit keer wel hangen. Afgelopen zaterdag zijn er namelijk meerdere bordjes gestolen en vernield. “Dat is heel erg jammer, dat vandalisme. Ik hoop dat ze van de rest wel kunnen afblijven.”

Tijdens het bezoek aan het hertenverblijf valt vooral het beschermende gedrag van de moeder op. “Mooi hé, dat is puur instinct. De moeder beschermt haar jongen een aantal maanden, net zoals in de wilde natuur. Na een aantal maanden kunnen ze op eigen benen staan.”

Voor belangstellende is het elke zondag om 11.00 uur mogelijk de jonge hertjes te voeren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.