opiniemakers stroomkabels ondergronds

Hoogspanningskabels in de buurt van woonwijken moeten ondergronds. Minister Kamp biedt daar landelijk de mogelijkheid toe. In onze regio zijn het wijken in Deventer en Raalte waar dit een oplossing voor zou kunnen zijn. In bijvoorbeeld Dalfsen werden mensen al eerder uitgekocht die recht onder zo’n kabel woonden.

Een oplossing voor wat? Een oplossing voor de eventueel ongezonde effecten van die kabels.

We schreven er hier en daar al vaker over. De ontwikkelingen gaan intussen door. Zo heeft het Platform Kabelvrij Raalteonlangs nog weer met de gemeente gepraat over de voortgang.

Ik vind de discussie des Kamps. Die kwam in Groningen over de brug met maatregelen toen hij er echt niet meer onderuit kon. Een onderzoeksrapport in zijn opdracht gemaakt, schreef eigenlijk dat hij asociaal beleid voerde. En zelfs toen nog, had hij het lef slechts halve in plaats van hele maatregelen te nemen. Op sociale zaken was hij tegen stageplekken voor vluchtelingen die nog geen status hadden, een economische (stage is geen school, maar werk), maar vooral ook discriminerende gedachte die zijn opvolger Asscher ongeveer als eerste beleidsdaad van tafel veegde.

Voor Kamp is geld de enige drijfveer. Het maakt niet zo veel uit waar hij beleid voert, geld is zijn argumentatie. En daarmee is hij ook opperhoofd ‘professioneel tegenhouden’.

Zelfs als onderzoeken aantonen dat het leven onder en schuin onder hoogspanningskabels ongezond is, komt hij met geldargumenten om dan eventueel die kabels maar ondergronds te krijgen: een gemeente moet 25% meebetalen. Een kul-argument, want een gemeente kan er niks aan doen dat er kabels over zijn grondgebied getrokken zijn. En een gemeente kan er ook niks aan doen dat er huizen schuin onder die kabels gebouwd zijn, wisten zij veel dat dat ongezond was!

De oplossing voor kabels onder de grond is veel dichterbij dan dat het lijkt. Want die andere 75% betaalt Kamp ook niet zelf vanuit zijn ministeriële budget. Dat laat hij de eigenaar van de kabels, de transporteur van stroom (TenneT) betalen, die het weer mag verhalen op de consument. Op ons allemaal dus. Als je dat terugrekent op kosten per Nederlander – ik heb me dat laten voorrekenen – gaat de prijs voor stroom met 70 eurocent per jaar per Nederlander omhoog om die 75% op te hoesten. Dan heb je in heel Nederland alles in de buurt van huizen onder de grond! Maak er dan 100% van. Dan ben je klaar voor een euro de man, in plaats van dat nu gemeenten miljoenen bij moeten springen.

Maar ja, voor zo’n simpel rekensommetje heb je juist weer niet van die simpele economiedenkers als Kamp nodig.

Harrie Kiekebosch

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.