opiniemakers labbekak zoekt baan

De afgelopen week publiceerde De Volkskrant een interview met VNO-NCW voorzitter Hans de Boer. De kop was vragen om tumult en die volgde dan ook direct. Ook van mij als werkzoekende. Deels terecht omdat De Boer mensen volledig schoffeert. De werkgeversvoorzitter levert commotie en het is dan ook een beproefde manier van de media, om mensen als De Boer er van tijd tot tijd in te vliegen.

Door Mathijs Perton

Sheila Sitalsing (Volkskrant columnist) schreef al eerder over De Boer, hij is altijd goed voor een paar van de pot gerukte uitspraken. De Boer kwam onder andere met de uitspraak dat het Nederlandse bedrijfsleven kan verdienen aan rampen. Of was u die quote alweer vergeten?

Als je de kop ‘Labbekakken met uitkering moeten aan het werk’ even vergeet en het hele interview leest (hoewel dat digitaal niet kan) krijg je misschien een nog beter beeld van de beste man. Bij mij kwam het beeld naar boven van iemand die meer prat gaat op zijn connecties, of gewoon de mensen wiens nummer in zijn mobiel staan, dan dat hij gaat voor resultaten.

Hij liet opschrijven in datzelfde interview dat het NVO-NCW niets te bieden heeft voor de 100.000 mensen met een arbeidsbeperking. Diezelfde 100.000 mensen die het VNO-NCW volgens het door hen getekende Sociaal Akkoord aan werk zou helpen. De Boer maakt zich er makkelijk van af en zegt: “Weet je wat het is, jongens, die economie moet groeien. Dan komen [i]die lui[/i] óók aan de slag.”

Kort gezegd liggen alle problemen met werkgelegenheid buiten de bereidheid van het VNO-NCW om een bijdrage te leveren. Ik verwacht dan ook niet veel van deze voorzitter en hoop dat het VNO-NCW snel met een nieuwe voorzitter. Samenwerken aan oplossingen is schijnbaar niet zijn ding en de SER heeft al aangegeven tot zeker na de zomer niet met hem om tafel te willen. Toogpraat over de rug van anderen gaat hem daarentegen wel goed af. Misschien is het tijd dat De Boer dat eens doet, aan de toog hangen. Dat kan toch met een bijstandsuitkering? Dan kan het VNO-NCW op zoek naar een voorzitter die wel wil meewerken in de SER aan een vergroting van kansen op de arbeidsmarkt voor alle werkzoekenden. Want, zoals het NRC duidelijk maakte op 25 januari, toont onderzoek van Hoff en Van Echtelt aan dat in 2008 90 procent van de werklozen een betaalde baan wil en dat dit 2010 werd bevestigd door het Sociaal Cultureel Planbureau.

We willen wel werken, maar de banen zijn er niet, dus kom op SER!

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.