opiniemakers huren en verhuren

In de tegenwoordige tijd waarin onze ‘Haagse’ overheid via decentralisatie de hele samenleving op de kop heeft gezet, word er veel incassering vermogen van ons burgers verwacht. We moeten meer zelf doen, en anders met elkaar omgaan. Neem bijvoorbeeld de zorg. Langer thuis blijven wonen, eerst op zoek naar een mantelzorger dan pas aankloppen bij de overheid.

Door Gerlant Zielman

Ook de huurmarkt is gigantisch veranderd. Waren vroeger woningbouw corporaties bijna vrij om te doen en laten, nu zijn ze onderworpen aan een strak regime. Huurverhoging? Den Haag legt de corporaties zonder pardon een heffing op, een maximaal percentage huurverhoging per gezin en zij moeten maar zien hoe ze dat geld ophoesten. De verhoudingen tussen verhuurders en huurders verenigingen worden daar door ook anders. De tijd van actie voeren en schreeuwen is voor bij. Samenwerking is belangrijk, een goed gesprekspartner, bemiddelaar voor de leden zijn. Bijvoorbeeld de huuractie, de nieuwe huurwet is duidelijk. Bent u het niet eens met uw huurverhoging dan dient u eerst een klacht in bij uw verhuurder. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u een klacht in dienen bij de huurcommissie. Een Huurdersvereniging moet u begeleiden in dat proces hun rol word dus belangrijk. De nieuwe huurwet geeft nog meer veranderingen, de corporaties gaan nog meer dan nu bijdrages geven aan de huurdersverenigingen voor beleidsmedewerkers, ondersteunende cursussen voor vrijwilligers e.a.

In Salland hebben we een Huurdersvereniging die momenteel de naam niet waard is. Waar mogelijk genegeerd door verhuurders en gemeenten. De voorzitter regeert alleen en als solist, legt aan niemand verantwoording af. Vervolgens door het bestuur naar huis gestuurd, komt terug ondersteund door een Commissie van Goede Diensten en binnen twee weken is hij weer in het nieuws om dat hij brieven stuurt waar de honden geen brood van lusten en hij ze letterlijk op straat heeft gezet. Een vereniging met een betaalde medewerker ziek thuis omdat die niet langer kan en wil samen werken met de voorzitter maar nog wel anderhalf jaar betaald moet worden door de leden. Een huuractie waar de deelnemers 25 euro inleggeld aan hebben bijgedragen die weinig tot niks heeft opgeleverd. Een financiële en ledenadministratie die niet klopt. Kortom, het is een bende. Wat mij het meest verbaasd is hoe het mogelijk is hij na het eerste debacle met het bestuur en vrijwilligers binnen twee weken weer in een soort gelijke situatie terecht kan komen? Zijn al die mensen dan zo gek?

Vanavond is er een leden vergadering. 20.00 uur in het Annahuis. De degens zijn de afgelopen twee maand geslepen, alles staat op scherp. Vijf mensen stellen zich beschikbaar voor een interim bestuur onder de ervaren bestuurder Mathijs Perton. De rotzooi opruimen, relaties met verhuurders en gemeenten herstellen. Een serieuze gesprekspartner worden, een echte afvaardiging van u als huurder. De huuractie fatsoenlijk afwerken en de verdere dagelijkse gang van zaken gaan regelen en in december een volwaardig bestuur in een gezonde vereniging neer te zetten. De Sallandse huurder is aan zet. U mag het zeggen. Gaat het verder als protestclubje wat niet serieus genomen word en staat u in uw hemd. Of verkiezen we een participerende moderne vereniging te zijn? Ik hoop op dat laatste, het andere alternatief is geen alternatief, dat is het faillissement en dus het einde van de vereniging.

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.