opiniemakers homohuwelijk altijd gelijkwaardig

De Ieren zeiden vorige week ‘ja’ tegen het homohuwelijk. De rechter hand van de Paus noemde dat een verlies voor de mensheid.. In dezelfde week maakten twee grote Sallandse parochies bekend te gaan fuseren omdat ze almaar kleiner worden. In hoog tempo sluiten kerken de deuren. Is er een relatie? Hylke van der Zee opinieert hierna het homohuwelijk.

“Ethische onderwerpen liggen per definitie gevoelig. Ze drijven mensen vaak tot het innemen van zwart/wit-standpunten waardoor de nuance ver te zoeken is. En bij ethische onderwerpen gaat het juist om die nuance. Om afwegingen die vaak per situatie anders kunnen liggen.

Door het toch wel verrassende Ierse ‘ja’ tegen het homohuwelijk is de discussie over deze samenlevingsvorm weer actueel. Ook in ons land, terwijl dit hier toch al sinds 2001 wettelijk is geregeld.

Tegenstanders, veelal vanuit diverse levensovertuigingen, baseren hun standpunt op het bijbelse principe dat het huwelijk een verbintenis is tussen man en vrouw met als doel voor nakomelingen te zorgen (Genesis1, Genesis 9). En de (RK)-kerk heeft het huwelijk op grond van dat uitgangspunt verheven tot een sacrament (heilige handeling) dat dus alleen open staat voor hetero-stellen. Moslims baseren hun weerstand op gelijksoortige teksten uit de koran.

Voorstanders baseren hun standpunt op het principe van de gelijke behandeling. Dat is een fundamenteel uitgangspunt. Ieder mens heeft recht op gelijke behandeling. Althans, dat vinden wij hier in Nederland.

Maar gelijke behandeling is het punt niet. Want hoe je het ook wendt of keert, een heterohuwelijk en een homohuwelijk zijn niet gelijk. Niet gelijk op een op biologische gronden te constateren feit. De vraag is dus: kun je twee zaken gelijk behandelen die in wezen niet gelijk zijn, zonder daar een waardeoordeel aan te hangen?

Ik ken homostellen die vinden dat ze enerzijds recht hebben op gelijke behandeling en anderzijds recht hebben op hun ‘anders-zijn’. Daarin zit een contradictie. Als je aanspraak maakt op je ‘anders-zijn’, accepteer dan ook dat door dat ‘anders-zijn’ er ook andere regels gelden. En de wet biedt alternatieven: het samenlevingscontract en het geregistreerd partnerschap. Met name de laatste mogelijkheid biedt nagenoeg dezelfde rechten en plichten als het huwelijk. Alleen als er kinderen zijn/komen, wordt het wat ingewikkeld. Mannen moeten kinderen erkennen of adopteren, terwijl bij twee vrouwen de biologische moeder automatisch het ouderschap krijgt.

Juridisch gezien is er – op enkele details na dus – geen onderscheid tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap. Bij bijvoorbeeld een nalatenschap is in beide vormen de boel keurig geregeld. Ook bestaat er wettelijk gezien geen onderscheid tussen het homohuwelijk en het heterohuwelijk. Als twee mannen of twee vrouwen met elkaar trouwen, betekent dat de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht. Elk huwelijk is dan gelijkwaardig, ongeacht het geslacht van de partners.

Daar zit-em voor homostellen de kern: emotionele gelijkwaardigheid. Nu kun je op juridische gronden nog zo hard roepen dat die gelijkheid er al is middels het geregistreerd partnerschap. Maar juist als het gaat om de liefde tussen twee mensen, gaat het niet alleen meer om wettelijke regels. Juist daar speelt gevoel, emotie, een heel belangrijke rol en dan is het huwelijk gevoelsmatig meer dan een notarieel contract. Twee mensen die van elkaar houden willen dat hun verbintenis niet alleen juridisch, maar vooral ook emotioneel gelijkwaardig is.

En is liefde als basis voor álle samenlevingsvormen ook niet het meest basale bijbelse principe?

Hylke van der Zee

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.