opiniemakers geen hulp bij ongezond

Eva Jinek had vorige week de moeder en zoon in haar programma die alleen maar rauw eten. Jaren geleden zat dat stel bij De Wereld Draait Door en mocht Hugo Borst de moeder voor gek uitmaken en door verwijzen naar de psychiater. In deze tijd mag de moeder uitleggen dat haar standpunt zo gek nog niet is. Een verandering.

Iemand op de tv die alleen maar rauw eet, die vonden we anno 2008 – chips etend vanaf de bank – knettergek. Gevaarlijk zelfs. Tegelijk slaat de gemeenschap niet op tilt als het ziekenhuis snoepmachines in de gang verdedigt met ‘mensen zoeken troost’. Ach ja, het is ook een ziekenhuis, geen gezondenhuis.

Het kan het rode auto-effect zijn, dat je meer rode auto’s ziet als je er zelf ook een hebt, maar ik heb het idee dat ‘gezond’ bezig is met een sterke opmars. Water drinken op een feestje is al helemaal niet meer gek. [url=http://vara.dmd.omroep.nl/x/c/?XcpLDsIgEADQqzQxcdmp.CoaruAVCLWjoFNokMjxMWl3vvW7G6HaYhjjWrVsToNkkotGho.qrJs3vpT1AlBr7V8prX0kIPxihBmLCwQul.BGAs7kKGxMBSMFfHicJswfu11LLj4xQ5vN8TBwfb39tW5r3d728gMA51

]Noteneters leven langer[/url]. De kroket verbieden in een bedrijfskantine is best bespreekbaar. En moet je kijken hoe druk de boerenlandwinkels het hebben die zich niet alleen onderscheiden met producten uit de regio (daar komt minder vervoer aan te pas, maar vooral ook minder fabriek), ze bieden vaak ook biologische producten aan, waarbij dus geen gif gebruikt is in het groeiproces, waar de fabriek geen verslavende suikers en vetten aan toegevoegd heeft.

En vorige week werd er helemaal een heilig huisje ingetrapt: artsen zouden een behandeling moeten mogen weigeren als de patiënt ongezond leeft. Bij Standpunt.nl was de helft van de bellers daar voor. En van de tegenstanders riep de helft dat de arts zich niet mag bemoeien met de leefstijl van de patiënt. Maar dat doet de arts ook niet in die stelling. De arts laat iemand zelf kiezen voor zijn gedrag, ook voor de gevolgen daarvan. Hoeveel meer vrije keus wil je hebben?

Ethicus Heleen Dupuis daarover: “het zou gek zijn als de patiënt wél behandeld wordt in zo’n geval.” Ze vond dat een arts die dat doet zijn vak niet verstaat.

Bij de overheid is de knop nog niet om. Niet zo gek ook met een minister van volksgezondheid die rookt. En de belangen in de Unilevers van deze wereld zijn te groot denk ik. Maar ik heb het gevoel dat de maatschappij al wel om is: die wil het liefst naar gezond. Laten we dan maar van onderaf aan beginnen: de ouder- en de patiëntenraad die eisen dat snoep en snack vervangen worden door gezond.

Gek idee? Nee hoor, volgend seizoen kan iedere vereniging meedoen met de gezonde ‘Vullen of voeden’-actie van Wilfred Genee. De Luttenbergse sporthal ging jullie al voor.

Harrie Kiekebosch

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.