niek rensen fietst weer handbikebattle

Niek Rensen uit Luttenberg doet binnenkort voor de tweede keer mee aan de Handbikebattle. De Handbikebattle is een sportieve handbikewedstrijd in Oostenrijk tussen handbikers. De wedstrijd vindt plaats op donderdag 18 juni. De start is op 1287 meter hoogte, op drie kilometer van Feichten, de finish 20 kilometer verderop bij de Ochsenalm op 2150 meter hoogte. Vorig jaar heeft Rensen deze in handbikebattle in 2 uur, 58 minuten en 48 seconden gefietst. Hij kwam als tweede van zijn team over de streep, overall eindigde hij op plaats 31 van de 78 deelnemers. Dit jaar is zijn doel om binnen de tweeënhalf uur te finishen.

“Na ziekte, een zware hersenoperatie en maandenlange revalidatie ga ik deze uitdaging voor de tweede keer aan,” stelt Rensen. “Mijn wereld stortte in toen ik in september 2013 te horen kreeg dat ik ernstig ziek was. Ik had een cavernoom. Dat is een vaatmisvorming in mijn hersenen, waaruit bloed kwam. Hierdoor kreeg ik op 31-jarige leeftijd uitvalsverschijnselen. In een paar weken tijd kon ik ineens niet goed meer lopen en praten en ging ik dubbel zien.”

Voor Rensen betekende dat de start van een lang medisch traject waarin hij nog steeds zit. “Ik onderging een zware, risicovolle hersenoperatie. Ik wist niet of en hoe ik uit de operatie zou komen. Maar gelukkig, ik ben er nog. De operatie is goed gegaan, de revalidatie is een lange en zware weg. Het is niet gemakkelijk, maar ik kijk weer vooruit”, vertelt Rensen.

Dit jaar gaat hij weer meedoen. Niet in een team, maar als individuele kandidaat. Voor de trainingen kon hij zich wel aansluiten bij het team van de Vogellanden. Maar daar heeft hij bijna geen gebruik van gemaakt, omdat dit lastig te combineren was met zijn gezinsleven.

Om zijn doelstelling toch te kunnen halen, heeft Rensen 16 weken voorafgaande aan de Battle hard gewerkt met Top Fit Salland. Hier kreeg hij individuele sportbegeleding. Zo deed Rensen elke dinsdag krachttraining onder begeleiding van Mathijn Veldkamp. De trainingen waren specifiek gericht op de spieren die je nodig hebt bij het handbiken. Mathijn zorgde niet alleen voor een vergroting van Rensens spierkracht, ook woog hij Rensen wekelijks. Elke week stuurde hij ook nieuwe menu’s. Met hulp van dit voedingschema hoopte Rensen 10 kilo kwijt te raken voor de handbikebattle. Dat doel is bijna gehaald.

Rensen trainde verder nog één of twee keer per week met de handbike. Omdat hij weet wat er gaat komen, kan hij nu specifieker gaan trainen. In de trainingen merkt hij dat hij betere controle heeft over de handbike. Rensen traint op zijn handbike minder kilometers dan vorig jaar, maar hij traint wel veel gerichter. Zo traint hij veel op de Lemelerberg, die hij 10 keer per training beklimt.

Hij moet zijn energie nu aan meerdere zaken besteden, want oktober vorig jaar heeft hij er een zoon genaamd Jens bij gekregen. Rensen heeft nu twee zoontjes en deze mogen er niet lijden onder zijn doel. Zijn energie moet hij dus goed verdelen aan zijn gezin, handbiken, sociale leven en het werk. Sinds januari heeft hij bij zijn werkgever, Koopmans Bouw, de kans gekregen om werkzaamheden op te pakken en geleidelijk uren op te bouwen. Op dit moment werkt hij 20 uur, verdeeld over vier dagen.

Om dit allemaal mogelijk te maken, moet hij veel uitrusten. Daarom gaat Rensen geregeld overdag even slapen. Zijn vriendin geeft hem hier de mogelijkheid ook voor. “Henrike steunt mij letterlijk en figuurlijk als dat nodig is. Ze is een echte topper.” Rensen gaat en kan de tocht niet alleen doen. Vorig jaar had hij een buddy uit de Vogellanden, zijn fysiotherapeut. Dit jaar is Henrike zijn buddy.

Henrike had geen enkele fietservaring. Ze fietste alleen maar een ommetje met Sill. Hun oudste kind van 2,5 jaar. Ze is dan ook begonnen met trainen. Er werd een mountainbike aangeschaft en ze ging op spinning. Ook fietst ze van het werk naar huis. Niek en Henrike gaan ook wel eens samen op pad, ze hebben samen ongeveer 150 km gefietst. Henrike is ook bij TopFit in training en daar heeft ze virtueel de Alp d’Huez beklommen. Ze was hier de eerste vrouw en ongeveer 5 minuten achter de eerste man.

Rensen sluit af. “Ik heb de lat voor me zelf erg hoog gelegd, dus het wordt niet gemakkelijk. Maar aan de voorbereiding kan het in ieder geval niet liggen. Top Fit Salland, mijn buddy ik hebben er alles aangedaan.” Na de handbikebattle weten we of Rensen zijn doel gehaald heeft.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.