mens en dier zijn vaccinaties nodig

‘Af en toe krijg ik de vraag of de vaccinaties die elk jaar aan een hond of kat gegeven worden wel nodig zijn. Dit is een terechte vraag, want hoe vaak ziet u een zieke hond op straat? Om de vraag goed te beantwoorden zou je moeten voorstellen hoe het met de honden en katten zou gaan als er niet gevaccineerd zou worden. Er zouden dan geregeld uitbraken zijn van allerlei aandoeningen zoals parvo, ziekte van Weil, leverziekte, hondenziekte en kattenziekte. Deze ziektes geven uiteenlopende ziektebeelden die echter zonder uitzondering leiden tot groot leed bij de patiënten en de eigenaar, want voor alle genoemde ziektes geldt dat ze moeilijk of niet te genezen zijn!

De ziektes waar nu tegen gevaccineerd wordt, kwamen vroeger ook geregeld voor. Vaak gingen vele puppies dood, al voordat ze een maand oud waren, aan parvo. Parvo en kattenziekte zijn ziektes waar een ontsteking van de darmen optreedt, waarbij langdurige ernstige bloederige diarree gezien wordt. Alleen met zeer intensieve verzorging met infusen en medicijnen zullen enkele puppies of kittens uit een nest het overleven.

Hondenziekte is zo mogelijk een nog ernstiger aandoening, hierbij krijg je een ernstige ontsteking van alle slijmvliezen zodat uit alle lichaamsopeningen bloed komt. Het is niet nodig om uit te leggen dat dit tot zeer groot leed lijdt.

Sinds we ongeveer 50 jaar geleden begonnen zijn met vaccineren van onze huisdieren zijn de meeste ziektes hoegenaamd uitgeroeid. Hoegenaamd, want als we stoppen met vaccineren zullen binnen enkele jaren ongetwijfeld weer gevallen opduiken. Met name in het Oostblok worden de dieren lang niet allemaal gevaccineerd, en deze dieren komen via de hondenhandel uiteindelijk wel richting ons land. Maar ook in Nederland worden soms bij ongevaccineerde dieren wel gevallen van parvo en ziekte van Weil waargenomen!

De laatste jaren is er op het gebied van vaccinatie wel het een en ander veranderd. Vroeger werd elk jaar een cocktail gegeven aan honden. Deze cocktailvaccinatie bestond uit een mix van allerlei ziektes. Uit onderzoek bleek dat bijvoorbeeld hondenziekte en parvo niet elk jaar nodig zijn! Echter vaccinaties als kennelhoest en de ziekte van Weil moeten wél elk jaar gegeven worden om de weerstand op hoog niveau te houden.

Een aparte categorie is de hondsdolheid. Dit is de enige vaccinatie die verplicht is als je naar het buitenland gaat. Hondsdolheid is verplicht omdat het voor mensen een dodelijke ziekte is en besmette honden en katten een mogelijke besmettingsbron kunnen zijn.

Wij zullen bij elk vaccinatiebezoek kijken welke enting voor uw huisdier nodig is. Hierbij gebruiken we als uitgangspunt dat alleen gevaccineerd wordt wat nodig is. Vaccineren op maat!’

Chipmaand

Juni is dit jaar landelijke chipmaand. Omdat wij dit graag ondersteunen hebben we een speciale aanbieding. In juni kost het plaatsten van een chip bij uw huisdier slechts 20 euro inclusief consult!. Uiteraard kijken we uw huisdier dan ook na. Voor een afspraak kunt u ons bellen op 0572-353334. Mocht u vragen hebben over dit onderwerp kunt u ons altijd bellen (0572-353334)

Vriendelijke groet,

Bob Suurenbroek, Marjolein Strengers, Rianne Harperink en Francien de Swart

Dierenartsen in Raalte en Heino

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.