ladys pups helpen zeldzaam ras te overleven

Summertime Lady is de trotse moeder van pups die Ierlands oudste inheemse jachthondenras, de rood-witte Ierse setter, een gezonde toekomst moeten geven.

De vierjarige rode Ierse setter Summertime Lady heeft zaterdag acht pups geworpen in de O’Conloch kennel van Henk ten Klooster in Broekland. Omdat de jongen relatief veel wit hebben wordt zo de “klok” van het ras teruggezet naar rond 1890. In die tijd had deze hondensoort nog veel wit, onder wie ook de toen beroemdste vertegenwoordiger in ons land, de Ierse setter Swell van prinses Wilhelmina.

De verwekker van dit nest is de rood-witte Ierse setter Pallas Green Ike Turner (genoemd: Marley). Omdat rood en rood-wit officieel gescheiden hondenrassen zijn, moest er voor deze combinatie toestemming worden gegeven door een commissie van experts van de Irish Kennel Club en nationale organisaties, waaronder de honderdjarige Ierse Setter Club. Verder moesten de ouders een reeks gezondheidstesten ondergaan.

Het fokprogramma is opgezet door de Ierse kennelclub om de rood-witte Ierse setter, de oudste inheemse jachthondensoort, een gezonde toekomst te bieden. Dat kan volgens deze organisatie in gevaar komen door voortgaande inteelt. Ook door Ierse fokkers werd daarom verzocht Summertime Lady in te zetten omdat ze weinig verwantschap heeft met de bonte soort. Verder was ze de enige van haar ras in ons land die voor het oorspronkelijke werk als qua uiterlijk kon scoren.

“Daar ben ik na enig nadenken en aarzelen op ingegaan”, aldus de eigenaar. “Het was namelijk logischer om een nest rode Ierse setters te fokken en daarvoor Lady’s kennelmaatje Ceasar in te schakelen. Die soort is erg populair en beiden zijn bekend doordat ze pas de hele nationale delegatie voor de EK in Frankrijk vormden. Doorslaggevend voor deze keuze was dat de rood-witte, oorspronkelijke, soort gevaar loopt. Dat gaat me aan het hart.”

De veel in media bezongen Ierse setter Swell van prinses Wilhelmina had flink wat wit op de kop en borst evenals de meeste pups van Lady. Dat valt nog te zien op foto’s in haar kinderkamer in paleis ’t Loo in Apeldoorn. Swells grootvader kampioen Garryowen, die beschreven wordt in de beroemde roman Ulyssus van James Joyce, had nog meer wit.

Onder invloed van trends op shows gingen fokkers in latere tijden wit zoveel mogelijk weren en werd het gezien als een teken van onzuiverheid. Ruim een halve eeuw geleden werd de rood-witte door liefhebbers van de ondergang gered. Oorspronkelijk hadden setters in Ierland alle schakeringen tussen wit en geheel rood met een legendarische maar uitgestorven variant: de shower of hail (hagelbuisetter).

Omdat Lady’s pups nu Ierlands oudste jachthondenras moeten helpen overleven, is gekozen voor Keltische namen uit de periode van eind negentiende eeuw waaronder Aoife (Eva).

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.