gerrit en mies van der vegt zestig jaar samen

Gerrit en Mies van der Vegt-Plettenburg uit Raalte zijn donderdag zestig jaar getrouwd en dus kreeg het echtpaar burgemeester Martijn Dadema op bezoek. Gerrit en Mies zijn op 4 juni 1955 getrouwd en hebben tot ongeveer 1970 bij Gerrits ouders ingewoond. In 1957 werden Gerrit en Mies ouders van een dochter, 4 jaar later werd een zoon geboren. Gerrit en Mies hebben 2 kinderen, 6 kleinkinderen en 1 achterkleinkind.

Gerrit van der Vegt is op 22 mei 1932 in de buurtschap Banekate in Colmschate geboren. Na een paar jaar is hij verhuisd naar de Holterweg op de Snipperling (tussen het huidige hoofdbureau van politie en de knoop). Gerrit komt uit een gezin van twee jongens waarvan Gerrit de oudste is.

Mies van der Vegt-Plettenburg is geboren op 9 juli 1933 op Knutteldorp (wijk tussen Pothoofd – Raambuurt en Havenkwartier) in Deventer. Na 3 jaar is het gezin Plettenburg verhuisd naar de Eendrachtsstraat in Deventer. Mies was de laatste uit een gezin met nog twee zussen en een broer.

De ouders van Gerrit hadden een kruidenierswinkel aan huis aan de Holterweg. In de oorlog is het woonhuis en de winkel gebombardeerd en volledig verwoest. Het gezin van der Vegt heeft na het bombardement enige tijd in een houten schuur gewoond. Deze schuur is geschonken door burgemeester Crommelin van Diepenveen. Er is toen een nieuw huis en winkel gebouwd.

Kruidenierswinkel

Gerrit runde de kruidenierswinkel samen met zijn ouders. In de winkel was een uitgebreid aanbod. Mies hielp mee in de kruidenierswinkel waar veel spullen eerst afgewogen moesten worden. Het meehelpen was niet altijd even makkelijk want kleine kinderen blijven niet altijd stil zitten als hun moeder weer naar de winkel geroepen werd.

Kamperen was hun lust en leven. Eerst was dat om de drukte van de winkel te ontlopen. Het kwam destijds regelmatig voor dat een klant op zaterdagavond nog een pond suiker of iets dergelijks moest hebben. Boodschappen werden aan huis gebracht. Het verzorgingsgebied bestreek Colmschate, Deventer, Epse, Oxe, Bathmen, Diepenveen en Twello.

In 1973 hebben ze de winkel moeten sluiten omdat er een nieuwe wijk met een winkelcentrum in Colmschate werd gebouwd. Gerrit zag geen toekomst meer in de zelfbedieningswinkel en heeft toen in 1973 een baan gekregen in Raalte bij Schuitema als magazijnmedewerker. In 1973 zijn ze verhuisd naar de Kerspelweg in Raalte. Daar heeft Gerrit met heel veel plezier ongeveer 20 jaar gewerkt als medewerker goederenontvangst. Ook Mies was werkzaam bij Schuitema en wel in de personeelswinkel.

Door de verhuizing naar Raalte werd hun kennissenkring fors uitgebreid. In Raalte gingen ze beide rond 1979 bij de Sallandse Folklore. Er werden vele bezoeken gebracht aan festivals in het buitenland. Onder andere zijn ze in Tsjechië, Oostenrijk, Duitsland, Liechtenstein, Zweden, Denemarken, Frankrijk en België geweest. Met kennissen uit o.a. Oostenrijk, Tsjechië en Zweden hebben zij nog steeds contact. De kennissen uit Oostenrijk zijn van plan dit jaar naar Raalte te komen.

Naast het dansen waren Gerrit en Mies ook bestuurlijk betrokken bij het dansen. Gerrit heeft enige tijd in het bestuur van de Sallandse Folklore gezeten. Mies enige tijd in het bestuur van het Sallands festival. Gerrit was als vrijwilliger betrokken bij de catering tijdens het Sallands Festival.

Aan de Kerspelweg hebben zij ongeveer 30 jaar gewoond. Begin deze eeuw zijn ze verhuisd naar een appartement aan de Twickel waar ze nog steeds wonen.

Gerrit houdt van schilderen. Hij heeft menig schilderij gemaakt. Op dit moment heeft hij een expositie in Almelo waar 26 schilderijen van hem getoond worden. De laatste jaren kun je Gerrit ook steeds vaker met een hengel aan de kant van het water vinden. Daar kan hij dan genieten van de rust. Veel vangen doet hij overigens niet.

Mies was gek op fröbelen met klei, het maken van (kerst)kaarten en dergelijke. Al een jaar of 10 collecteren zij jaarlijks voor het Reumafonds. In het verleden heeft Mies ook voor enkele andere goede doelen gecollecteerd.

Gerrit en Mies willen, als hun gezondheid het toelaat, in juni nog graag een paar weken met de caravan op vakantie in Nederland. Ze hopen dan nog met hun elektrische fiets te kunnen genieten van de omgeving.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.