gemeente dalfsen beloont duurzaamheid bedrijven

De gemeente Dalfsen heeft stevige ambities op het gebied van duurzaamheid met als einddoel een CO2-neutrale gemeente in 2025. Om hierin succesvol te zijn is samenwerking met het bedrijfsleven een belangrijke factor. Daarom reikt de gemeente Dalfsen elk jaar tijdens de bedrijvencontactavond enkele prijzen uit om lokale ondernemers te belonen voor de genomen duurzame maatregelen en andere ondernemers te stimuleren om ook maatregelen te treffen.

In 2014 reikte wethouder Klaas Agricola de duurzaamheidsprijs uit aan Oerwater en ACON en Lenferink ontvingen aanmoedigingsprijzen. In dit artikel presenteren deze prijswinnende bedrijven zich, waarbij ze bovendien motiveren waarom zij werken aan duurzaamheid belangrijk vinden.

Bij de Oorsprong

De duurzaamheidsprijs 2014 ging naar Oerwater, het bedrijf van Ger Kappert: “Ik had deze prijs nooit verwacht en was blij verrast door deze eer. Water is niet zomaar een alledaagse vloeistof, het is belangrijker dan alle andere vloeistoffen. Water houdt echter informatie van afvalstoffen vast en door het water te vitaliseren wordt het weer schoon en heeft het een gezonde uitwerking op mens, dier en plant”.

Ger werkt al jaren nauw samen met tuinder Eef Stel, teler van oergroente, groente zoals de natuur het heeft bedoeld. Hierbij is het oerwater van Ger Kappert een belangrijke factor. De visies van Ger en Eef vulden elkaar zo goed bij aan dat ze sinds kort samenwerken onder de naam ‘Bij de Oorsprong’. Een schitterende samenloop van omstandigheden is dat in de periode dat ‘Bij de Oorsprong’ werd opgericht ook bekend werd dat rond Dalfsen duizenden jaren geleden oer-Nederlanders waren gevestigd. De opgravingen van 5.000 jaar oude stenen bijlen, vuurstenen, pijlpunten, messen en kettingen was enkele dagen landelijk nieuws.

In de winkel ‘Bij de Oorsprong’ verkoopt Jennie Stel met haar team de verse groenten, rechtstreeks uit de kassen van haar man Eef. Wie de echte smaak van groente waardeert en eerlijke groente zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen wil eten, kan in deze winkel oergroente kopen. Het is ook mogelijk om thuis de heerlijkste groente en kruiden te oogsten door een oertuintje aan te schaffen, een houten bak met in de bodemopbouw alle juiste voedingsstoffen.

ACON BV

ACON BV is een veelzijdig allround bedrijf waarbij kwaliteit voorop staat. De onderneming is opgericht in 1980 in Lemelerveld. Met een team van circa 25 vakkundige medewerkers is het bedrijf specialist in het leveren en aanbrengen van afrasteringen en beschoeiingen. Diverse producten worden in eigen beheer ontwikkeld en geproduceerd. De opdrachten worden hoofdzakelijk in Noord, Oost en Midden Nederland uitgevoerd voor diverse opdrachtgevers, zoals semi- en rijksoverheden, waterschappen, gemeentes, natuurorganisaties, bedrijven in de GWW-sector en particulieren.

Controller Martin van Thulden mocht in 2014 namens ACON de aanmoedigingsprijs in ontvangst nemen. “Ik vond het een hele eer, aangezien we veel aandacht, tijd, geld en moeite in duurzaamheid hebben gestoken. We voelen ons maatschappelijk betrokken bij het milieu en alles wat hiermee samenhangt. Ons beleid bestaat dan ook onder andere uit het invoeren en continu verbeteren van de kwaliteitszorg en ons VGM beheersysteem en milieuzorgsysteem. Het voorkomen van onveilige situaties, ongevallen, materiele schade en milieuschade voor zowel de eigen medewerkers als voor derden heeft voor ons de hoogste prioriteit. Ook vermindering van energieverbruik en CO2-reductie, kwaliteitsbevordering, langere levensduur en het beheersen en beperken van de milieubelasting zijn bij ons specifieke aandachtspunten.”

Dat het niet alleen bij mooie woorden blijft, toont ACON in de dagelijkse praktijk. Op het dak van het bedrijfspand liggen zonnepanelen en er zijn hybride auto’s en machines aangeschaft. Nogmaals Martin: “We zoeken continu naar duurzame mogelijkheden op de projectlocaties, zoals verlichting op zonne-energie, carpoolen naar projecten en inhuur van lokale onderaannemers. Investeren in duurzaamheid levert ook economische voordelen op. Zo kent ProRail de CO2-prestatieladder, een systeem dat direct voordeel oplevert bij aanbestedingen. Hoe hoger op de ladder, hoe hoger de fictieve korting bij projecten. ACON heeft de hoogste trede bereikt (niveau 5) en dat betekent dat wij een fictieve korting van 10% krijgen op onze inschrijfsom. Daarnaast zijn er tal van subsidies beschikbaar voor duurzame investeringen”.

Lenferink Schilders – Afbouw en Vastgoedonderhoud B.V.

Dit multifunctionele vastgoedonderhoudsbedrijf richt zich op planmatig en groot onderhoud, afbouw, isolatiewerk en renovatie. Ook het bedrijf van Alfred en Rob Lenferink kreeg in 2014 de aanmoedigingsprijs voor duurzaamheid van de gemeente Dalfsen. “Lenferink is voortdurend bezig om zich te verbeteren. Wij maken iedere dag bewuste keuzes voor duurzame oplossingen in ons bedrijfsproces. Wij zien deze prijs als een beloning en als signaal dat we op de goede weg zijn. We moeten zuinig zijn op de aarde waarop we leven, ze biedt ons en de generaties na ons alles wat we nodig hebben,“ aldus de betrokken directieleden.

Op verschillende manieren laat Lenferink zien dat duurzaamheid een belangrijke factor is. Alfred en Rob: “Onze medewerkers worden ingezet op projecten zo dicht mogelijk bij hun thuisbasis om te voorkomen dat zij grote afstanden moeten rijden en lange tijd onderweg zijn. Nieuwe auto’s worden zoveel mogelijk elektrisch aangeschaft of op LPG/aardgas. Alle overtollig bouwmateriaal, verbruikte materialen en verpakkingen worden gescheiden teruggehaald van de projecten, ingezameld en afgevoerd naar recyclingbedrijven.

Verder hebben we contracten met deze leveranciers rond hergebruik van glas, verfrestanten, papier, verpakking, folies, plastic, hout- en plaatmateriaal, cartridges en metalen. Ons bedrijf heeft ook een vlokkenmachine in gebruik, die alle overtollige watergedragen verven ontleedt in vaste en natte bestanddelen. Door deze scheiding worden de natte bestandsdelen zo gezuiverd, dat het natte deelwater zelfs te drinken is”.

Lenferink is bovendien FSC-gecertificeerd en wil hiermee ontbossing van de oerbossen tegengaan. Bij onderhoudsprojecten plaatst Lenferink bijvoorbeeld geen nieuwe ramen en kozijnen, maar worden uitsluitend de onderdelen vervangen. Dat geeft een houtreductie tot 30% bij onderhoudsprojecten. Daarnaast is Lenferink actief met advisering en uitvoering van investeren in isolerende maatregelen (vloer, dak, spouw, isolerende beglazing).

Naast energiebesparing zorgt dat ook nog eens voor een waardeverhoging van het pand, o.a. door upgrading van het energielabel. Verder heeft Lenferink het VGO keurmerk weer verlengd en uitgebreid tot alle vier disciplines met een score van ruim 90%. Twee van de vier disciplines staan voor de buitenschil van het vastgoed (gevel en dak) en twee voor de binnenzijde (interieur en installatie). Het hebben van een VGO-keur betekent resultaatgericht samenwerken met financieel gezonde ondernemingen waarbij nadrukkelijk aandacht is voor mens en milieu.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.