gb provincie ga uit van kracht kleine kern

GemeenteBelangen Raalte roept de provincie Overijssel op om uit te gaan van de kracht van kleine kernen. Volgens de partij kan de provincie alleen al daardoor mogelijke krimp een stap voor te zijn.

“Want hoe ziet de toekomst van de Sallandse kleine kernen er uit? Komt er krimp, zoals in Oost Groningen, of delen van Zeeland, blijven ze stabiel of zullen ze blijven groeien?

Daar is eigenlijk geen peil op te trekken. Kijk alleen al naar de verwachting van de groei van het aantal huishoudens in Nederland tot 2040. De scenario’s lopen uiteen van ‘geen groei’, tot een groei met 3 miljoen woningen”, licht Jasper Guldemond van GemeenteBelangen toe in een brief aan de provincie.

“Wel wordt er een andere reden genoemd voor mogelijke krimp van de kleine kernen. Namelijk een verwachte trek van het platteland naar de grote steden. Niets aan de hand dus, zou je zeggen. Want de mensen die in de Overijsselse kernen opgroeien, blijven er graag wonen. Inderdaad, niets aan de hand. Behalve… behalve als beleidsmakers vooruitlopen op de zogenaamd verwachte krimp. Want als mensen gaan handelen alsof een voorspelling uit zal komen, dan komt die ook uit!”

Guldemond neemt als voorbeeld SallandWonen. “Die verkoopt op dit moment huurwoningen in de kleine kernen, en besteedt de opbrengst van die verkoop buiten die kernen. Op die manier wordt er sociaal kapitaal aan de kleine kernen onttrokken. Voor stellen met een beperkt inkomen wordt het moeilijker om een huurhuis in een kleine kern te vinden. Dus trekken ze, gedwongen door gebrek aan aanbod, uit hun vertrouwde gemeenschap. Op die manier komt de krimp er vanzelf wel.”

Groei

Volgens GemeenteBelangen zijn er talloze scenario’s te bedenken waarom de kleine kernen waarschijnlijk gaan groeien. “Mensen vinden saamhorigheid, sociale betrokkenheid en veiligheid steeds belangrijkere thema’s. Deze zijn in de kleine kernen ruim voorradig. En heel veel diensten en producten zijn door het internet in kleine kernen net zo bereikbaar als in grote steden. Thuis werken? Geen probleem. De faciliteiten om vanuit huis te werken worden alleen maar beter. Dankzij jullie hulp binnenkort zelfs glasvezel in het buitengebied! Het zou zo maar kunnen dat mensen vanuit de Randstad juist bewust de voordelen van de kleine kern opzoeken, zoals ze ook in de jaren 70 deden.”

Guldemond vervolgt: “Dus hoe ziet de toekomst van de Sallandse kleine kernen er uit? Zoals we zelf willen! De krimp komt er alleen als we die zelf in de hand werken. Dus laten we ons richten op de kracht van de kleine kernen. Vandaar ons appel op u: maak beleid gericht op de kracht van de kleine kernen. Daag alle partijen waarmee u samenwerkt uit om hetzelfde te doen. Dan krijgt de krimp geen kans. Wij zullen dat doen voor wat betreft de gemeente Raalte. Doet u dat voor de provincie? Graag!”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.