column ondernemerschap en samenwerking

Is samenwerking een kwaliteit van ondernemers? Niet altijd. De kwaliteiten van ondernemers zijn de aanpakkersmentaliteit, klantfocus en de bereidheid om kansen te pakken en risico’s te nemen. De gedachte leeft vaak dat het geleverde product/werk het succes bepaalt. De ervaring leert dat het (financiële) succes van een onderneming óók wordt beïnvloed door samenwerking met anderen. De combinatie is zelfs bepalend voor een sterk fundament van een bedrijf.

De ondernemer stuurt op het doel en gewenste resultaat van de onderneming, dat is het vertrekpunt. Maar hij/zij moet exact weten wanneer anderen een bijdrage kunnen leveren. Ofwel: alle lijntjes binnen de onderneming of naar buiten zijn van belang voor het totale resultaat. Denk aan de accountant, medewerkers en/of leveranciers.

Een voorbeeld ter verduidelijking. Een ondernemer zal uit twee plaatjes de duizendpoot kiezen en niet de slak. De duizendpoot wordt in verband gebracht met snelheid en beweging. Te gemakkelijk wordt vergeten dat ieder pootje moet bijdragen. Iedere schakel moet het gezamenlijke resultaat voorop kunnen stellen, dat is een kwestie van timing, kunnen én willen.

Dat proces wordt aangestuurd door de ondernemer. Of het nu gaat om een eenmanszaak of een bedrijf met medewerkers. Besteed daarom aandacht aan uw samenwerkingskwaliteiten. Het is trouwens verrassend om te zien hoe snel ondernemers in een cursus hun vaardigheden weten te versterken. Die investering zal bijdragen aan het totale resultaat van uw onderneming. En vergeet ook vooral niet dat de relatie met de klant uiteindelijk ook gebaseerd is op samenwerking.

Anne Marie van Oldeniel-Boerhof

Boocom cursus|training|opleiding

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.