alleen met geld kan glasvezelproject slagen

De komende periode is voor SallandGlas van cruciaal belang. Er lijkt vooralsnog minimale bereidheid bij de Sallandse gemeenten te zijn om bij te dragen in de kosten voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. SallandGlas wil dan ook op korte termijn duidelijkheid over financiële steun van de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte. “Met complimenten kun je geen meter glasvezel aanleggen.”

SallandGlas heeft een brief aan de drie gemeenten gestuurd om helder te krijgen hoe zij concreet willen bijdragen om de aanleg van snelinternet in het buitengebied mogelijk te maken. SallandGlas wil, zo staat in de brief, helderheid over de leges- en degeneratiekosten en wil dat de gemeenten bijdragen in de kosten van de vraagbundeling.

SallandGlas heeft vernomen dat gerekend moet worden met enkele tonnen aan degeneratiekosten en dat de bereidheid om bij te dragen in de kosten van de vraagbundeling minimaal is. “Als dat echt zo blijkt te zijn, dan betekent dat het einde van SallandGlas. Duidelijker kunnen we niet zijn”, zo stelt het bestuur.

Het lijkt momenteel te ontbreken aan bereidheid om concreet bij te dragen. “We krijgen complimenten voor het initiatief en de grote inzet van eenieder, maar met complimenten kun je geen meter glasvezel aanleggen”.

Belang

Snel internet is ook een algemeen belang, stelt SallandGlas. “Voor de leefbaarheid van het platteland en voor de economische ontwikkeling ervan. En voor de realisering van overheidsbeleid (participatiesamenleving). Ook daarom mag van de gemeenten een concrete bijdrage verwacht worden.”

Tijdens de eerste vraagbundelingsronde meldden ruim 1750 mensen zich bij SallandGlas voor een glasvezelaansluiting. Een mooi resultaat, maar niet voldoende. Tijdens de bijeenkomsten bleek dat veel mensen tegen de hoogte van de buitentoeslag aanhikten. Voor SallandGlas was dat aanleiding om met de bank, de provincie en gemeente in gesprek te gaan om te kijken of de kosten omlaag kunnen. Deze gesprekken hebben er mede toe geleid dat de bank lagere rente in rekening wil brengen. De provincie was bereid om de subsidieregeling aan te passen.

Gemeenten aan zet

“De wijziging houdt onder meer in dat de provincie garant wil staan voor de leningen, waardoor de gemeenten dat niet meer hoeven. Wij vinden dat de gemeenten nu aan zet zijn om óók een bijdrage te leveren, maar tot nu toe zien we geen concrete bereidheid. Integendeel: er worden degeneratiekosten bedacht op basis van standaard rekenmodellen die de kostprijs van aanleg omhoog stuwen. Dit hebben we bijna een jaar geleden al aangekaart, maar dit hangt nog steeds als een zwaard van Damocles boven het initiatief.”

Het bestuur roept gemeenten dan ook op met daden te laten zien hoe belangrijk zij het initiatief vinden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.