aardbevingbestendig bouwen zo doe je dat

In Groningen wordt gezocht naar mogelijkheden om aardbevingbestendig te (ver)bouwen. Rens Borgers en Herman Harms kennen oplossingen: bouwen met stro en kalkhennep.

Rens Borgers uit Heino is van Ecobouw Salland. Herman Harms heeft zijn eigen bureau voor bouwadvies en –begeleiding. Beiden hadden een grote inbreng in ’t Leemhuus, de nieuwe vergaderruimte bij ’t Natuurlijk Huus. Beiden zijn ook lid van de Sallandse ondernemersgroep BV Natuurlijk.

Herman Harms ontwierp ’t Leemhuus. Het werd een houtskeletbouw waarbij het skelet ingevuld is met strobaal. “Strobaal is heel goedkoop, het geeft een supergoede isolatie en voor Groningen: het is aardbevingbestendig in samenhang met de houtconstructie en kan een beetje beweging goed hebben. Er zullen wel wat scheuren ontstaan in de afwerkingslaag, maar die kun je zo weer dicht stuken”, aldus Harms.

Borgers voerde het werk uit bij ’t Leemhuus en richtte van daaruit zijn Ecobouw Salland op. Halverwege de bouw kwam hij in aanraking met kalkhennep, wat er toe leidde dat ’t Leemhuus gelijk een proefproject werd: “De kopse kanten van die ruimte hebben er mee opgetrokken. Het principe is simpel”, legt Borgers uit. Je mengt zuivere hydraatkalk, hennep, en water met een bindmiddel, die massa gooi je in een mal en daar trek je stukje bij beetje de muren mee op. Helemaal natuurlijk en net als stro, een hoge isolatiewaarde.”

Borgers’ kalkhennepbouw wordt door de NAM zelfs als een oplossing gezien voor aardbevingingbestendig bouwen en verbouwen in Groningen. Samen met zes andere bedrijven krijgt hij de kans zijn plannen verder uit te werken. De NAM financiert dat vanuit een ‘nieuwbouwinnovatieregeling’ samen met de gemeente Loppersum, Economic Board Groningen en EPI-Kenniscentrum.

De nieuwe vergader- annex excursieruimte van ‘t Leemhuus is zo goed als klaar. Het project is grotendeels door leerlingen van Deltion gebouwd.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.