11 jarige manon fietst alpe d huzes

De 11-jarige Manon van Huisstede heeft het afgelopen weekend per fiets de Alpe d’Huez beklommen. Maandag werd ze met een erehaag en een bos bloemen als ware held ontvangen op haar basisschool de Aloysiusschool op de Boskamp. Juf Iris weefde het hele verhaal als rode draad door haar lesprogramma.

Op 1 april vroeg de vader van Manon van Huisstede toestemming aan Marjo Meiberg, directrice van de Aloysiusschool, om zijn dochter een week van school te mogen halen. Hij wilde haar meenemen naar Frankrijk om voor het tweede jaar mee te doen met Alpe d’HuZes. Naast de sportieve uitdaging was de saamhorigheid, die zo kenmerkend is voor een week Alpe d’HuZes, reden voor de directrice om het verzoek in te willigen.

Toen Manon hoorde dat zij en haar broer Frank (15) mee mochten, zei ze resoluut: “Pap, dan gaat mijn fiets ook mee en fietsen we samen!”. En zo geschiedde. Op de woensdag vóór de echte grote koersdag, waarop deelnemers tot zes keer de Alpe d’Huez beklimmen, stond de Alpe d’HuZus gepland. Dit kleine zusje van Alpe d’HuZes vormde een mooie uitdaging voor de elfjarige.

Om 11.30 uur was het dan eindelijk zover; 21 bochten te gaan, bijna 14 kilometer bergop en dat met een stijgingspercentage tot wel 11% en bij een temperatuur boven de 30 graden. Begeleid door haar vader Hans en twee andere teamleden van Team Krehalon uit Deventer begon ze vol goede moed aan haar uitdaging. Maar makkelijk ging dat zeker niet. De eerste vier bochten zijn namelijk het steilst en dus kreeg ze van haar vader in dit eerste stuk een ‘Hermannetje’. Dit is het bekende zetje in de rug, vernoemd naar Herman van Houwelingen, een vroegere deelnemer die ook door zijn team naar de finish geduwd werd.

Dapper zette Manon door en na meerdere Hermannetjes en pauzes, waarbij de organisatie iedereen van eten en vooral drinken voorziet, kwam ze na 2 uur en 37 minuten lachend en met losse handen over de finishlijn. Daar stonden Bea en Betty haar in hun roze jurken en met veel gejuich binnen te halen en uiteraard de supporters waaronder haar moeder Nicolette en broer Frank. Moe maar voldaan nam deze kanjer alle felicitaties en cadeautjes in ontvangst. Klaar om haar vader de dag erna zes keer aan te moedigen.

De klasgenootjes hebben de verrichtingen van Manon vol spanning gevolgd en waren vanaf 11.30 uur druk aan het duimen voor haar. Juf Iris heeft het hele verhaal als rode draad door haar lesprogramma geweven; het vertrek van Manon, vol spanning meeleven op 3 juni en een interview voorbereiden voor de terugkomst.

Maandag werd de jonge doorzetter als een ware held met een erehaag en een bos bloemen ontvangen door alle leerlingen van de school. Vervolgens mochten alle leerlingen naar binnen en kreeg iedereen de gelegenheid om Manon het Krehalon-hemd van haar lijf te vragen. Er werd een filmpje getoond dat speciaal van haar gemaakt was tijdens de beklimming door een vrijwilliger, die goede contacten met de school heeft. De trotse ouders hielden het wederom niet droog. Terug in haar eigen klas heeft Manon nog een spreekbeurt gehouden over haar belevenissen tijdens deze fantastische week. De groep was onder de indruk en heeft aandachtig geluisterd.

Op de vraag of ze de Alpe d’Huez nog eens zal gaan fietsen, antwoordde Manon: “Over tien jaar misschien, maar dan waarschijnlijk bij de groten.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.