waterzuivering raalte herstelt langzaam

Uit analyses van het rioolwater uit de zuiveringsinstallatie van Raalte blijkt dat het zuiveringsproces zich langzaam aan het herstellen is. Dat meldt Waterschap Groot Salland.

Maandagavond heeft het waterschap zuiveringsslib met goed werkende micro-organismen aan het zuiveringsproces in Raalte toegevoegd. Dit zuiveringsslib dat is overgebracht van andere rioolwaterzuiveringsinstallaties is nog steeds actief. De metingen laten zien dat het de goede kant op gaat en dat er weer meer ammonium uit het afvalwater wordt gehaald. Het is nog afwachten of deze trend zich voortzet.

Nog geen oorzaak

Zoals eerder aangegeven, is de storing op de zuivering veroorzaakt door een lozing van een stof die een remmende werking heeft op de micro-organismen. Tot op heden is er echter nog geen rechtstreeks verband aangetoond tussen een illegale lozing en de problemen op de rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Het waterschap blijft samen met de gemeente intensief zoeken naar illegale lozingen op de riolering van de gemeente Raalte. Bij bepaalde lozingen tekent zich een patroon af. Aan het einde van de werkweek worden bedrijfspanden en -terreinen schoongemaakt. Hiervoor worden middelen gebruikt die op zaterdag gemeten worden in het instromende afvalwater van de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Inspecties, ook in het weekend, blijven doorgaan om illegale lozingen te achterhalen. Indien mogelijk worden kosten, gemaakt door het waterschap op de lozers verhaald.

Veel afvalwater

Op de rioolwaterzuivering Raalte komt per uur 275.000 liter afvalwater binnen van huishoudens en van bedrijven. Dit afvalwater komt uit Raalte, Heeten, Nieuw Heeten, Mariënheem, Broekland, Haarle, Lemelerveld en Luttenberg. Als het regent kan de aanvoer van de hoeveelheid te zuiveren afvalwater oplopen tot 2.500.000 liter per uur.

Het gezuiverde afvalwater van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Raalte wordt geloosd op de Hondemotswetering. Het waterschap volgt de waterkwaliteit van deze wetering nauwlettend tot dat alle problemen achter de rug zijn. Vanuit het Overijssels kanaal wordt extra water ingelaten om de wetering continue door te spoelen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.