veteraan stop de afbraak van het leger

Stop de afbraak van het leger, investeer weer in een goede krijgsmacht. Dat bepleitte Guus Blok in een toespraak, maandagavond bij de dodenherdenking in Raalte. Hij spraak daar namens de Raalter veteranen.

“Vrede en vrijheid zijn niet vanzelfsprekend,” aldus Blok. “Door de grote inzet van de geallieerde strijdkrachten werd 70 jaar geleden de agressor Nazi-Duitsland overwonnen en werd WO-2 in Europa beëindigd. Een oorlog waarop Nederland bij aanvang totaal niet was voorbereid, vanwege de jarenlange verwaarlozing van de Krijgsmacht.”

Blok: “De vrede was weer afgedwongen en de Nederlandse bevolking kreeg zijn zelfstandigheid en vrijheid terug. Maar de prijs was hoog geweest. Nederland was verwoest en vele duizenden burgers en militairen hadden het leven verloren. Velen moesten hun leven en dit land weer opbouwen zonder hun dierbaren.”

“Voor iedere Nederlander stond een ding duidelijk vast: Dat nooit weer!” aldus Blok. “Nederland investeerde de volgende decennia stevig in de opbouw en handhaving van een sterke Krijgsmacht en sloot zich aan bij de NAVO, zodat het land zich in de toekomst met succes tegen iedere agressor zou kunnen verdedigen, zoals is vastgelegd in de Grondwet. Want vrede en vrijheid zijn niet gratis en zeker niet vanzelfsprekend. Je dwingt het af vanuit een krachtige positie.”

“De generatie die WO-2 had meegemaakt, had het motto: Een volk dat zijn vrijheid lief heeft, bereidt zich voor op oorlog,” stelde Blok maandagavond. “Door schade en schande, heel goed begrepen. Hoe anders is het nu… In een tijd dat de gemiddelde Nederlander de begrippen vrede en vrijheid net zo vanzelfsprekend vindt, als het feit dat er water uit de kraan stroomt. En de huidige politieke generatie vormt hierop geen uitzondering.”

Blok: “Na de voorbarige veronderstelling, omstreeks 1990, dat de ‘Koude oorlog’ was beëindigd, buitelden de politieke partijen over elkaar heen om het ‘Vredesdividend’ op te maken. Of in normaal Nederlands: Onze grootste veiligheidsverzekering, de Krijgsmacht, af te breken. Ze hadden er geen affiniteit meer mee. Met het geld konden toch veel leukere dingen worden gedaan! En we waren toch al jaren vrij! Dat is toch normaal!”

Blok bestempelt dat als naïviteit, partijpolitieke luchtfietserij en roofbouw op de defensiebegroting. “Jan de Militair werd als een overbodige militarist gezien en veteranen organisaties en militaire vakbonden, die hun zorgen uitten, werden als lastig weggezet. De Krijgsmacht moest ten behoeve van de internationale rechtsorde maar gaan deelnemen aan vredesmissies, maar dan wel zo licht mogelijk bewapend en vooral met een softe uitstraling.”

“Nou, dat hebben we geweten…bij Dutchbat in Bosnië,” stelt Blok hard. “Momenteel is onze Krijgsmacht alleen nog maar in staat om kleinschalige en kortdurende specialistische operaties met moderne middelen goed uit te voeren, mits men van de politiek een adequaat mandaat mee krijgt. Bij de Koninklijke Landmacht is de complete zware slagkracht inmiddels wegbezuinigd en de bijbehorende vakkennis en ervaring nagenoeg geheel verdwenen. Ook bij de Marine en de Luchtmacht is de situatie bijzonder zorgelijk. In geval van een grootschalig conflict in Europa is het met succes verdedigen van onze landsgrenzen daarom ook niet meer mogelijk.”

“En dat in een tijd waarin de onvrijheid en dictatoriale expansiedrift weer nadrukkelijk aan de reeds half open staande Europese poorten rammelen. Als veteranen maken wij ons zeer grote zorgen over deze realiteit. Want een volk dat niets heeft geleerd van zijn geschiedenis, heeft een twijfelachtige toekomst.”

Blok deed daarna een oproep aan de politiek, maar ook aan de burger. “Word wakker politiek Den Haag en toon weer eens visie en daadkracht. Word wakker Nederlandse bevolking en laat uw stem horen. Dat zijn we verplicht aan de verloren jonge levens die we vandaag herdenken. Dat zijn we verplicht aan de jonge levens van vandaag en morgen. Dat zijn we verplicht aan die jonge militairen, die ook vandaag de dag nog steeds bereid zijn om hun nek uit te steken, wanneer de politiek hen opdraagt een missie uit te voeren.”

“Want vrede en vrijheid zijn niet vanzelfsprekend,” besluit Blok. “Dat zijn ze ook nooit geweest.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.