verhuur gemeentehuis misbruik belastinggeld

Het besluit van het college van B en W van de gemeente Raalte om de zolderverdieping van de villa van het gemeentehuis te verhuren is in het verkeerde keelgat geschoten bij Egbert den Daas van Lokaal Alternatief.

“Ik vind dit een staaltje van misbruik van belastinggeld. Het was vanaf het begin duidelijk dat een dergelijke geldverslindende verbouwing niet nodig was. Ik heb het college daar meerdere malen op gewezen. Daarnaast heb ik alternatieven aangedragen om het vermeende ruimtegebrek veel goedkoper op te lossen”, stelt den Daas in een brief aan het college.

In een motie van 28 mei 2009 stelt den Daas namens Lokaal Alternatief voor om het werkplekkentekort op te lossen door de ambtelijke staf van de brandweer onder te brengen in de brandweerkazerne en de sportafdeling in Tijenraan te huisvesten. Ook deed den Daas de suggestie om te kijken naar een mix van maatregelen, zoals beter werkplekbeheer en thuiswerken. “Ik vond het namelijk onaanvaardbaar om zo kort na de uitbreiding en vernieuwbouw van het gemeentehuis weer bakken met gemeenschapsgeld uit te geven om 24 extra werkplekken te realiseren. Het college ontraadde met klem de motie. Men beweerde dat uitbreiding noodzakelijk was”, vertelt den Daas.

In mei 2010 kwam het nieuwe college, bestaande uit CDA en Gemeente Belangen, met een bezuinigingstaakstelling van 24 fte (fulltime eenheid). “De verf van de geldverslindende verbouwing was nog niet droog of de uitbreiding bleek al overbodig”, zegt den Daas.

Het college van Raalte voert als argument voor de verhuur aan dat de gemeenschap van Raalte erop vooruit zal gaan. ‘Het verhuren van de zolderverdieping is een kans om de gemeentelijke organisatie en de Raalter samenleving dichter bij elkaar te brengen. Deze participatiesamenleving is één van de doelstellingen van het collegeakkoord.’

“Opvallend vind ik dat in het besluit van het college geen enkele kritische zelfreflectie te bespeuren is. Dit argument is een tevergeefse poging om recht te praten wat krom is”, stelt den Daas in zijn brief.

Egbert den Daas wil van het college weten waarom zij het begrip participatiesamenleving misbruikt om eigen falen te verbloemen. En hij stelt dat het geloof in de politiek en overheid door het verspillen van gemeenschapsgeld geschaad is. “Wat denkt het college hier aan te doen?”, sluit den Daas af.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.