sallandglas wil lagere buitengebiedtoeslag

Het bestuur van SallandGlas verwacht dat de prijs van de aanleg van glasvezel in het buitengebied naar beneden kan worden bijgesteld. Het is nog niet duidelijk hoe hoog de daling zal zijn. De belangrijkste redenen van de verwachte daling is de lage rente op de aan te trekken lening.

“Daarnaast kijken we uiteraard naar de kosten van de aanleg, maar we willen ook weer geen risico’s lopen dat we deze kosten te láág inschatten en later met tekorten komen te zitten”, zo stelt het bestuur, dat nog enkele weken denkt nodig te hebben om alle onderdelen van het financiële plaatje op en rij te zetten én daar voldoende zekerheid over te hebben.

SallandGlas zet zich in voor snelinternet voor het buitengebied van de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer. De aanleg gaat door als 60% van de mensen (3750) zich heeft ingeschreven. Op 1 maart was de helft daarvan binnen. Verreweg de belangrijkste reden van mensen om nog af te wachten was de bijdrage die van de deelnemers gevraagd werd. Op maandagmiddag waren er 1759 inschrijvingen binnen.

”Ook al garandeerden we dat het ging om maximumbedragen en dat meevallers terugvloeien naar de deelnemers (SallandGlas legt het netwerk in coöperatief verband aan, red) bleek dit voor veel mensen een struikelblok. Dat zette ons voor een dilemma: aan de ene kant denken we dat de prijs móeten verlagen om die 60% te halen, maar aan de andere kant kúnnen –en willen- we daarbij geen onverantwoorde risico’s aangaan”.

Een belangrijke opening tot een verlaging is dat de rente op leningen het laatste jaar flink gedaald is en dat de Bank Nederlandse Gemeente bereid was een scherpe aanbieding te doen, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Deze zaken is SallandGlas nu aan het uitwerken. Bovendien wil SallandGlas voordat de vraagbundeling weer actief wordt opgepakt, meer duidelijkheid hebben over de hoogte van de gemeentelijke leges.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.