opiniemakers eenvoudig taalgebruik

Inregelen, punt aan de horizon, synergie, vertaalslag, omdenken, veranderstrategie, verwachtingen managen, transparantie, duurzame ontwikkeling, doorescaleren, punten die opgepakt, geparkeerd of waarop juist doorgepakt moet worden. Het is het taalgebruik waar ik spontaan jeuk van krijg. De nietszeggende, verhullende en lastige termen, woorden en uitdrukkingen waar managers en ambtenaren van likkebaarden.

Taalgebruik waarvan je denkt: wat bedoel je eigenlijk? Te vaag, nodeloos ingewikkeld en losgezongen van de realiteit van alledag. Mijn grootste probleem met dit soort taal is dat het door de gebruikers met opzet wordt gebruikt. Met opzet om zich te onttrekken aan verantwoordelijkheid, aan duidelijke keuzes, aan acties, aan een concrete uitspraak.

Toen we de welstandsnota opvroegen om te zoeken op welke regel een bouwtekening afgewezen was, kregen we als antwoord dat we die notas toch niet snapten. En wat te denken van een zin als deze: ‘Afgesloten wordt met concept-werkafspraken die uit het vorengaande voortvloeien en die mede vertaald kunnen worden in het programma bedrijfsvoering 2016 e.v. jaren, inclusief duidingen op toekomstige efficiëncymogelijkheden in relatie tot ambities.’

Burgemeester Dadema van Raalte wil werk maken van mal taalgebruik.

De wereld, en daarmee ook de politiek, wordt steeds complexer. Hierdoor kan niet alles simpel worden uitgelegd of begrepen. Wie de begroting van een gemeente wil begrijpen, moet over een stevig financieel inzicht beschikken. Dan nog is het een wirwar van ingewikkelde berekeningen, financiële constructies en een tekstuele onderbouwing die je drie keer moet lezen voor je enig idee hebt wat er daadwerkelijk staat.

De politiek maakt zich terecht zorgen over een groeiende kloof tussen bestuur en burger. Voor die burger geldt hetzelfde: hij begrijpt de keuzes niet die worden gemaakt en wordt niet wijzer van antwoorden op zijn vragen en problemen. De sleutel tot de oplossing ligt volgens mij in communicatie. Helder taalgebruik maakt de politiek weer toegankelijk.

Als ik als raadsopvolger een onderwerp onder mijn hoede heb, haal ik altijd hetzelfde trucje uit. Ik lees het stuk, bepaal wat de belangrijke punten zijn en wat ik daarvan vind. Dat leg ik mijn 90-jarige grootmoeder en mijn buurjongen van veertien uit. Begrijpen zij waar ik het over heb, dan weet ik dat ik de kern van de zaak te pakken heb.

De belangrijkste eigenschap van een goede politicus is dat hij zijn boodschap kan verkopen. Niet alleen aan de politiek geëngageerden en insiders, ook aan Jan met de pet. Hij brengt wollige voorstellen en omfloerste beleidsstukken terug tot waar het om draait. In heldere, begrijpbare zinnen. Dat is de enige remedie tegen oprukkend jargon, tenenkrommend managerstaal en doelbewust vaag taalgebruik.

Roderic Rosenkamp

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.