opinie vullen of voeden

Recent in het nieuws een discussie over snoepautomaten in het ziekenhuizen. En ook de Luttenbergse sporthal, die gaat naast de reguliere ‘vette hap’ ook gezonde snacks verkopen uit de ‘vullen of voeden’-lijn van de familie Genee.

Lees hier over de ziekenhuizen, en hier over de Luttenbergse sporthal. Johan Kiekebosch schreef er een opiniestuk over:

In mijn eigen leven ben ik meerdere malen tegen een dergelijk vraagstuk opgelopen. Als vader van een voetbalpupil bijvoorbeeld, toen op een zaterdagochtend in de voetbalkantine al volop bier werd geschonken. ‘Schande’ vond ik, ‘jeugd en alcohol mogen niet samengaan’. Ander voorbeeld. Als voorzitter heb ik me er hard voor gemaakt dat fietsclub CRT een mooi bedrag overhoudt door jaarlijks bardiensten voor Stöppelhaene te draaien. ‘Schande’, vinden enkele leden’, ‘sport en alcohol moeten niet samengaan’. Het mooiste voorbeeld deed ik op als sportverslaggever. Loes Markerink was zojuist jeugdwereldkampioene wielrennen geworden, en ik mocht haar interviewen. Ze zat thuis aan tafel met haar fietsvriendinnen. Midden op tafel stond een enorme pot met winegums. De meiden snoepten dat het een lust was, goedkeurend gadegeslagen door Loes d’r ouders.

Gezonde leefstijl bevorder je volgens mij niet door snoepkramen op middelbare scholen te verbieden. Sterker: met een snack of reep op zijn tijd is niets mis, waarom zou je dat als school niet mogen verkopen? Als je als school invloed wilt hebben op de leefstijl, moet je daar in je lessen aandacht aan besteden. Zo is het ook in voetbalkantines. Recreatieteams worden niet voor niets ‘bierteams’ genoemd: de spreekwoordelijke derde helft is voor vele voetballers belangrijker dan het voetbalspel zelf. Geef ze met hun beperkte voetbalkwaliteiten eens ongelijk. Door alcohol te verbieden of te beperken, ga je voorbij aan het belangrijke sociale aspect dat zo kenmerkend is voor de Nederlandse sportcultuur.

Wat voor scholen geldt – gezonde leefstijl als onderdeel van het lesprogramma – zou ook voor de jeugdsport moeten gelden. De fietssport geeft daarin een goed voorbeeld. Het mooie van jeugdige fietssporters is, dat hun trainers hen heel bewust leren omgaan met eten en drinken. Dat past vanzelfsprekend bij een duursport als het fietsen. Zeker weet ik het natuurlijk niet, maar ik schat in dat de wielersport één van de weinige sporten is, waarin dat het geval is. Het is verbazingwekkend hoe goed jeugdige wielrenners weten wat qua eten en drinken goed voor ze is. Het zou me niks verbazen als die rennertjes op hun middelbare school bewuster met de aangeboden waar omgaan dan anderen.

Geruststellend in dit kader is een recente publicatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Waar inwoners in de rest van Europa de komende 15 jaar alsmaar dikker worden, daalt het overgewicht in Nederland. Volgens de WHO komt dit door het overheidsbeleid, gericht op voorlichting over gezonde sporten, gezonde schoolkantines en meer plekken waar kinderen kunnen spelen. Ook worden in Nederland afstanden tot vijf kilometer meestal te voet of op de fiets afgelegd.

Dus toch ‘gezonde’ schoolkantines? Het voorbeeld van de wielersport is duidelijk: wat voor de één ongezond is, hoeft dat voor de ander niet te zijn.

Johan Kiekebosch

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.