opinie 31 mei wereld anti rookdag

Zondag 31 mei is het Wereld Niet Roken Dag. Een dag waarop rokers wereldwijd worden uitgedaagd om niet te roken. Net als bijna alle andere rokers wil ik natuurlijk stoppen met mijn ongezonde verslaving. De steeds luidere roep om tabak te verbieden werkt op mij echter als een rode lap op een stier. Opinie van een stoppende roker en rokende stopper met twintig jaar ervaring.

Eerst even deze meerkeuzevraag:

Stel dat een op de vier cola-drinkers dood gaat aan het gebruik ervan. Of bedenk dat een derde van alle kankers komt door het eten van chocola. Wat zouden we dan moeten doen met die producten?

A: Die producten in de supermarkt een heel mooi opvallend plekje geven achter de rug van de caissière.

B: Verkoop verbieden aan iedereen die jonger is dan 18 jaar.

C: Op de verpakking zetten dat de kans groot is dat je er dood aan gaat.

D: Bij kantoren (en ziekenhuizen) plekken organiseren waar je cola kunt drinken en chocola kunt eten.

E: Fabrikanten toestaan dropsmaak aan cola en honingsmaak aan chocola toe te voegen om de omzet te verhogen.

F: Productie en verkoop verbieden.

Het goede antwoord is F, maar als het om roken gaat, zijn A tot en met E de goede antwoorden.

Tabak, waarvan al vijftig jaar bekend is dat het zeer verslavend en schadelijk is, is echter in elke supermarkt, kiosk of kroeg te koop. Hoe dat kan? Ten eerste, vanwege de macht van de tabaksindustrie die kapitalen spendeert aan lobbywerk, reclame en sponsoring. Ten tweede, heeft Vadertje Staat stiekem niet veel baat bij rokers?

Denk daarvoor aan de miljarden die accijnzen op sigaretten, sigaren en shag Vadertje Staat opleveren. Een stevige roker overlijdt gemiddeld acht jaar eerder. Over het algemeen de jaren waarop men de staat en de maatschappij geld kost in plaats van bijdraagt. Acht jaar eerder overlijden betekent acht jaar lang minder AOW, acht jaar minder uit te keren pensioen, acht jaar minder zorg en ondersteuning. Daar verbleken zelfs de kosten voor de behandeling van longkanker bij. Als iedereen in Nederland per direct zou stoppen, zouden de staat en de verzekeraars echt in grote problemen komen. Wellicht ben ik te cynisch, maar zou de overheid niet toch een belang hebben?

De belangrijkste reden waarom tabak nog gewoon te koop is, is omdat mensen zich niet willen laten betuttelen. Ja, roken is slecht, ik weet welke risico’s ik loop en toch vind ik roken te plezierig om er mee te stoppen. En als we roken gaan verbieden, waar houdt het dan op? Komt er dan ook een verbod op vet eten, suikerdrankjes, cafeïne, alcohol, skiën, terpentine, scherp gereedschap, autorijden, wielrennen in Salland of fietsen in het centrum van Amsterdam?

Natuurlijk is het belangrijk dat mensen, kinderen en jongeren voorop, gewezen worden op de gevaren van tabak (en alcohol en vet eten etc.). Het is ook logisch dat ongezond gedrag wordt ontmoedigd. Veel mensen gaan echter direct in de weerstand als we worden opgelegd om iets juist wel of vooral niet te doen. We zijn geen verstandige en weldenkende volwassenen geworden om ons door de overheid of subsidieclubjes te laten vertellen hoe we moeten leven. Gelukkig kennen de meeste mensen genoeg zelfverantwoordelijkheidsgevoel om hun leven te leiden zoals zij dat zelf willen.

Ik ben al tien jaar een ‘stoppende roker’, zoals een vriend dat noemt. Over een paar weken hoop ik vader te worden. Dat lijkt mij de ultieme motivatie om te stoppen. Wereld Niet Roken Dag breng ik, je raadt het al, met een permanente Marlboro op de lip door en van de weeromstuit met een koude pils onder handbereik. Om de dag erna echt te stoppen en deze keer voorgoed. Waarschijnlijk.

Roderic Rosenkamp

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.