nog steeds gedonder met waterzuivering

De rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Hondemotsweg in Raalte werkt nog steeds niet goed. Dat laat het waterschap donderdagmorgen weten. De rioolwaterzuiveringsinstallatie verwijdert ammonium niet goed, waardoor niet al het ammonium uit het aangevoerde afvalwater kan worden gehaald. De zuiverende werking van de micro-organismen in het zuiveringsslib is hiervoor te gering.

De oorzaak van de storing op de zuivering is dat het afvalwater uit Raalte en omgeving is vervuild door een lozing van een stof die een remmende werking heeft op de micro-organismen. Deze remming treedt nog steeds op in de rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Het waterschap heeft samen met de gemeente Raalte intensief onderzoek gedaan naar de exacte stof en naar de locatie van de lozing die de storing mogelijk veroorzaakt. Dit heeft tot op heden niet naar een lozing geleid die rechtstreeks in verband kan worden gebracht met de problemen op de rioolwaterzuivering in Raalte.

Eerder leidde het onderzoek tot het stopzetten van het rioolgemaal de Telgen in Heeten. Bij deze locatie is inmiddels geen sprake meer van een sterk verhoogde concentratie ammonium in het afvalwater in de riolering.

In de afgelopen week heeft het Waterschap Groot Salland ongeveer 23 vrachtwagens vol gezond en actief slib met goed werkende micro-organismen over gebracht van andere zuiveringsinstallaties naar Raalte. Hiermee is geprobeerd het zuiveringsproces weer op gang te brengen. Onderzoek wijst uit dat dat niet heeft geholpen. Het herstel van het zuiveringsproces treedt niet op.

Vanaf donderdag wordt er opnieuw actief zuiveringsslib van andere zuiveringsinstallaties naar Raalte getransporteerd. Over een aantal dagen kan dan mogelijk met een nieuwe enting worden gestart. Dit kan geuroverlast voor omwonenden veroorzaken.

De problemen op de rioolwaterzuiveringsinstallatie veroorzaken geen problemen voor inwoners en bedrijven. Hun afvalwater kan via de riolering van de gemeente naar de rioolwaterzuivering blijven stromen.

De komende dagen blijven medewerkers van het waterschap op het terrein van de rioolwaterinstallatie aan het werk. Elders in de gemeente Raalte zullen mogelijk waterschappers te zien blijven die monsters van het afvalwater nemen uit de riolering of bij een rioolgemaal.

Het gezuiverde afvalwater van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Raalte wordt geloosd op de Hondemotswetering. Het waterschap blijft de waterkwaliteit van deze wetering volgen.

Vanuit het Overijssels kanaal wordt extra water ingelaten om de wetering door te spoelen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.