lugt europa geweldig eredivisie prioriteit

Het nieuws dat Go Ahead Eagles aan het eind van dit seizoen mogelijk een Europa League-ticket kan ophalen, is zowel met enthousiasme als terughoudendheid ontvangen. “Mocht het zover komen, dan gaan we er natuurlijk voor de volle 100% voor”, stelde voorzitter Edwin Lugt, “maar de prioriteit ligt momenteel bij handhaving in de Eredivisie”.

De mogelijkheid voor GA Eagles is ontstaan doordat Nederland komend seizoen een extra team mag inschrijven voor de Europa League. De Nederlandse club die onder de ploegen die nog geen Europees voetbal hebben behaald het hoogste eindigt in het Fair Play-klassement, krijgt deze plek toebedeeld.

Go Ahead Eagles staat van de clubs zonder Europees voetbal momenteel gedeeld tweede met Excelsior. De nummer één, FC Twente, heeft echter al aangegeven het ticket niet te willen. Dit in verband met de financiële situatie daar.

Licentie

Het bestuur van GA Eagles was vorige week al op de hoogte van de situatie die zou gaan ontstaan. “Maar het is natuurlijk koffiedik kijken. Er zijn nog allerlei verschuivingen mogelijk”, aldus Lugt. Daarnaast dient de club ook nog een licentie te krijgen om überhaupt deel te nemen aan de Europa League. Op dit moment buigen Go Ahead Eagles en de KNVB zich over de aanvraag hiervan, waarna uiteindelijk ook de UEFA de club zal toetsen volgens de richtlijnen.

Toch was de voorzitter niet te beroerd om een kleine blik vooruit te werpen. Want stel dat… “Het zou geweldig zijn. Ook omdat het precies 50 jaar geleden is dat we voor het laatst in Europees verband speelden. Destijds tegen Celtic.”

‘Financieel niet interessant’

Overigens hoeven we er volgens Lugt niet op te rekenen dat de club er een flinke smak geld aan over zou houden. “Financieel gezien is het niet zo heel interessant. Het stadion zal uiteraard wel helemaal vol komen, maar als je bijvoorbeeld een ploeg uit Azerbeidzjan loot zitten er behoorlijke kosten aan de organisatie verbonden.” Een ploeg uit Luxemburg zou daarom volgens de voorzitter al weer wat aanlokkelijker zijn.

Ook met het oog op de speellocatie zal er het een en ander ondernomen moeten worden. Go Ahead Eagles staat immers aan de vooravond van een verbouwing. “We zullen moeten uitwijken naar een ander stadion dat ‘UEFA-proof is. Ook de lokale driehoek moet overal mee instemmen”, aldus Lugt.

Maar voor de club en de fans al te veel beginnen te dagdromen, zal de focus eerst op handhaving gelegd moeten worden. “Dat heeft prioriteit”, benadrukt Lugt. “Van een gesprekje tussen bestuur en technische staf om zo netjes mogelijk te voetballen is dan ook geen sprake geweest”, lacht hij.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.