kwart eeuw autorodeo in luttenberg

Schaatsvereniging Luttenberg (SVL ’88) en IJsbaan ’t Wak presenteren op zondag 17 mei de 25ste editie van de Autorodeo Luttenberg. Reden voor een feestje, of in het geval van de autorodeo, flink wat extra deuken. De 25-ste editie markeert namelijk het debuut van de Siameesklasse. Daarvoor bouwen nu diverse teams twee auto’s bovenop elkaar. De chauffeur onderop bedient de pedalen, de coureur bovenop het stuur (die met een extra as de wielen van de onderste auto controleert). En vervolgens lekker rammen op de andere teams.

“De communicatie tussen de duo’s is natuurlijk nogal een vraagteken. We weten dat sommige teams denken over headsets, maar die staan bij ons nog ter discussie”, vertellen Bennie Neppelenbroek en Sebastiaan Dijkman namens de organisatie. “Het kan ook zijn dat we dergelijke moderne communicatiemiddelen verbieden. Gewoon lekker schreeuwen tegen elkaar, dat maakt het waarschijnlijk alleen maar spectaculairder.”

Ter ere van het jubileum wilde de organisatie iets extra’s. Een bangerrace bleek gezien de beschikbare ruimte geen optie. “Ik kwam met het idee om twee auto’s bovenop elkaar te zetten”, vertelt Sebastiaan. “Iedereen was enthousiast. Willem Jalink van het autorodeo/bangerteam Gas Hoal’n wist ons daarna te vertellen dat zoiets al bestond in Lopik. Hij helpt ons met de organisatie.”

Deelname aan de autorodeo staat open voor iedereen, maar in het geval van de Siameesklasse koos de organisatie ervoor om zelf coureurs te benaderen. “We hebben expres gekozen voor de wat meer ervaren teams. We willen niets aan het toeval overlaten. We stellen ook hogere eisen aan de auto’s. Een bangerbeugel (waarmee de zitting van de chauffeur wordt vastgezet, redactie) is bijvoorbeeld verplicht.”

Bennie kan zich de eerste editie nog precies herinneren. De aanloop ernaartoe verliep niet zonder hindernissen. “We hadden een aantal jaren daarvoor de nieuwe ijsbaan gerealiseerd. Daarvoor moesten we een flinke hypotheek opnemen. Maar daarna kwamen we een aantal jaren zonder ijs te zitten. Wel kosten, geen inkomsten. Een bestuurslid stelde toen voor om een autorodeo te organiseren om de kas te spekken. Hij had gehoord over de rodeo in Boerhaar. Daar zijn we zelfs nog een keer wezen kijken. De eerste editie zou plaatsvinden in de Zandkoele. Alles was rond, maar een week voor het gebeuren trok burgemeester Zuidwijk de vergunning in. Hij had ook geen andere keus: een milieuorganisatie had geklaagd. We zaten daar immers aan de rand van een natuurgebied. We zaten enorm in de piepzak en kwamen halsoverkop bij elkaar. Ik weet het nog goed, bij mij thuis op het terras. Daar besloten we om het tegenover de Zandkoele, op het land van de gebroeders Groote Schaarsberg, te proberen. Zij vonden het meteen goed. Het werd daarna nog een heel gezellige avond ook…”

Na flink wat improvisatie en last-minute regelwerk kregen de Luttenbergers het groene licht van de gemeente. De eerste autorodeo bracht zo’n 1400 mensen op de been. Een groot succes. “En achteraf maar goed ook dat we het evenement moesten verplaatsen, want in de koele was het nooit goed gegaan. Te klein voor het publiek, te veel zand, grote stofwolken. Was niet leuk geweest.”

Het tekent de onervarenheid waarmee de organisatie destijds aan het evenement begon, maar inmiddels is de autorodeo organisatorisch een goed geoliede machine. De eerste keer smaakte immers naar meer. Met de opbrengsten konden SVL ’88 en de IJsbaan in de loop der jaren hun hypotheek afbetalen. Maar ook andere doelen in Luttenberg profite(e)r(d)en. Sebastiaan: “We hebben verschillende clubs en verenigingen kunnen helpen: Elckerlyc, de sport, de fanfare, het zwembad!”

Autorodeo’s zijn in de afgelopen jaren vooral veiliger geworden, zo stelt Bennie. “Ik kan me nog herinneren dat er in één van de eerste jaren een lelijke eend meedeed. Niks geen beveiliging, gewoon rijden met een oude bak. Op het laatst was het een doosje van anderhalf bij een meter. Maar rijden kon nog wel. Toen wij hem uit de race haalden, was de coureur nog kwaad ook! De wil om te rijden was zo groot! Maar nu gelden er allerlei eisen. De motorkap moet met pinnen worden vastgezet, gaas moet voor de ramen, de bestuurdersdeur moet vastgemaakt worden. Persoonlijke ongelukken hebben we eigenlijk nooit gehad. Oh ja: een keer iemand met een gebroken vinger. Hij had heel hard aan zijn stuur gedraaid en daarbij kwam zijn pink ertussen. Ik denk dat de EHBO in al die jaren nog geen doosje pleisters nodig heeft gehad!”

Coureurs en organisatoren versterken elkaar met hun expertise. “Jaren geleden zag je een toename van het aantal zwaardere auto’s. Een team had toen echt werk gemaakt van de beveiliging. Ze hadden van hun auto’s bij wijze van spreken forten gemaakt. Een goede zaak eigenlijk! Maar het verschil met de andere auto’s was zo groot, dat het onveilig zou worden. Toen hebben we ze moeten weigeren. Dat leidde tot nogal wat gemor. Maar een jaar later hebben we de manier waarop zij hun auto’s hadden geprepareerd tot de norm verheven in de zware klasse. Achteraf kan ik niks anders concluderen dan dat die jongens ons goed op weg hebben geholpen.”

Zo was de Autorodeo Luttenberg op zijn beurt weer trendsettend met de herkansingsmanches binnen de verschillende klassen. Iedereen die na een manche is uitgeschakeld, kan zich via deze herkansing alsnog plaatsen voor de finales. Omdat een auto gewoon echt aan barrels gereden kan zijn, maar het probleem soms ook schuilt in een klein mankement of domme pech. “En dat werkt heel goed”, benadrukt Sebastiaan. “Zo goed dat het ook bij andere rodeo’s navolging heeft gekregen.”

Slechts één keer moest de autorodeo Luttenberg worden afgelast. Dat was in 2001 ten tijde van de MKZ-crisis. De goden zijn de autorodeo zeer goed gezind. Op wat voor manier dan ook schijnt immers altijd de zon. De autorodeo mag doorgaans dan ook rekenen op tussen de 1200 en 1800 bezoekers.

Bennie: “Een keer hebben we zelfs ruim tweeduizend bezoekers gehad. Dat was, als ik het me goed herinner, in 1997. Het jaar dat ze het weer wilden proberen met de Raalte Races. De organisatie had zo maar ineens onze vast datum geclaimd: de zondag na Hemelvaart. Dus zijn we met ze gaan praten. Het was een goed gesprek. We spraken af dat we eenmalig de autorodeo zouden verplaatsen naar het Pinksterweekend. Dat bleek achteraf helemaal geen slechte keuze. De Raalte Races moesten worden stilgelegd in verband met noodweer en wij hadden stralend weer. Nog nooit zo’n goede dag gehad!”

Locatie is het welbekende terrein aan de Butzelaarstraat (schuin tegenover Jan de Winkel). Aanvang is om 12.30 uur. Rond 17.30 uur wordt de laatste manche verreden. De entree bedraagt 6 euro (jeugd tot en met 15 jaar 2 euro). Meer informatie op staging2.autorodeoluttenberg.nl (die doorlinkt naar de facebookpagina waar alle benodigde informatie staat).

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.