goos lier zeggen waar het op staat

‘Zeggen waar het op staat.’ Toen ik over de uitdrukking ging nadenken, begon ik te twijfelen. Is dit nu echt de uitdrukking, maar volgens mij weet iedereen heel goed wat er mee bedoeld wordt als gezegd wordt: ‘Je moet zeggen waar het op staat’. Een definitie van de uitdrukking ‘zeggen waar het op staat’ is iets onbewimpeld, ronduit zeggen, zonder er doekjes om te winden.

Eind jaren 90 van de vorige eeuw werkte ik bij de opleiding milieukunde van Saxion. Na een paar succesvolle jaren werd het plotseling duidelijk dat we met een sterke daling van de instroom van eerstejaars studenten te maken zouden krijgen. Korte tijd na de mededeling toen de meeste collega’s nog in de ontkenningsfase zaten was er één college die ons heel duidelijk voorrekende dat binnen enkele jaren er voor drie van de vier medewerkers geen werk meer zou zijn bij de opleiding milieukunde. De manier waarop deze medewerker het ons vertelde was wel opvallend. Geen enkele dramatiek in zijn verhaal. Zo was het niet en niet anders. Hij vertelde precies waar het op stond.

Deze week in de krant een verhaal over een wethouder in de gemeente Raalte, woonachtig te Deventer, die aangeeft dat hij niet wil verhuizen. Geen mooie woorden van dat hij nog allerlei pogingen wil doen of dat hij al heel veel geprobeerd heeft maar dat het moeilijk is om het voor elkaar te krijgen. Nee, gewoon een verhaal van ik heb eerder aangegeven dat ik niet wil verhuizen. Afgelopen periode ben ik altijd op iedere bijeenkomst geweest waar ik geacht werd te zijn. Ik ben in twintig minuten in Deventer. Mijn vrouw heeft haar leven in Deventer. Bovendien zijn wij ook al wat ouder en we willen graag onze oude dag doorbrengen in Deventer. Het is gewoon een kwestie van zeggen waar het op staat, ook al gaat het om een gevoelig onderwerp gezien de politieke geschiedenis van Raalte (ooit was er eens heel veel gedoe over een burgemeester die niet wilde verhuizen).

Laat nu net toevallig de medewerker van Saxion in de jaren 90 en de wethouder van nu dezelfde persoon zijn, te weten Gosse Hiemstra. Gosse is niet een super spreker en hij is ook niet de populaire man. Toch is hij nu al een paar keer gevraagd om wethouder te zijn. Zou dat iets te maken hebben met dat het toch wel gewaardeerd wordt als je zegt waar het op staat.

Goos Lier, g.lier@saxion.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.