goos lier leader

Op 30 april is mijn laatste bijeenkomst geweest van Plaatselijk Groep van LEADER Salland. De eerste periode van 7 jaar LEADER Salland zit er op en hopelijk voor Salland wordt er in oktober officieel goedkeuring gegeven aan het plan van Salland, genaamd de Kracht van Salland, zodat Salland door kan voor een tweede periode. Er zijn al veel hobbels genomen en de laatste beoordeling gaat ook ongetwijfeld goed komen.

Wat is LEADER en wat houdt de Plaatselijk Groep in vraagt u zich misschien af. LEADER is een subsidieregeling voor plattelandsvernieuwing die als het gaat om Salland betaald wordt door de Europese Unie, de provincie Overijssel en de gemeenten Olst-Wijhe, Raalte en Deventer. De gedachte is dat er veel arbeid verdwijnt uit de landbouw en willen we het nog een beetje leefbaar houden op platteland er nieuwe (economische) activiteit nodig is die aansluit bij de kenmerken van het betreffende gebied. Het is de bedoeling dat de subsidies investeringen oproepen bij lokale ondernemers en lokale organisaties. Mireille Grootkoerkamp heeft op de bijeenkomst van 30 april aangegeven dat Salland daarin erg goed is geslaagd. De doelen opgesteld in 2007 zijn ruim overschreden (12,5 miljoen in plaats van 5 miljoen aan extra investeringen in Salland). De Plaatselijk Groep, ook aangeduid als Lokale Actie Groep (LAG), heeft een rol in het ondersteunen van de coördinator bij het vinden van de beste projecten.

Ik denk dat er de afgelopen 7 jaar goed werk is verricht door de Plaatselijke Groep en dat Mireille Grootkoerkamp als coördinator en Cor van den Berg als voorzitter het erg goed hebben gedaan. Het is ook opvallend hoeveel initiatieven er leven in Salland. Ik zou daar nog veel over kunnen zeggen, maar In de rest van deze column wil ik het hebben over een effect dat minder de aandacht krijgt.

Behalve Salland zijn er nog ongeveer duizend andere LEADER regio’s in de EU. Overal zijn mensen te vinden met leuke en goede ideeën voor projecten die bijdragen aan de leefbaarheid van ‘hun’ gebieden en ook overal zijn mensen te vinden die dit vanuit Lokale Actie Groepen willen begeleiden. En ook op veel plekken zijn types te vinden als Mireille. Voor een buitenlandexcursie voor Saxion studenten hoefde ik maar één telefoontje te plegen met ene Grit, Leader coördinator ergens in oost Duitsland, en ik had mijn excursie klaar. Ik wist precies wat ik aan haar had en wat ik van haar kon verwachten. Is toch wel een heel leuke manier van internationale samenwerking, zouden we meer moeten doen.

Goos Lier, dagelijks leven docent en onderzoeker bij Saxion, g.lier@saxion.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.