Home / archiefcentraal / emotionele laatste viering abdij sion

emotionele laatste viering abdij sion

Door Harry Mulder

Al een hele tijd is de communiteit op zoek naar een nieuwe woonbestemming aangezien de huidige abdij veel te groot is voor het aantal broeders dat er nu nog woont. Schiermonnikoog is het eiland waar geregeld een paar broeders heengaan om zo al vast te wennen in hun tijdelijk onderkomen en de verhuizing goed te kunnen voorbereiden. Doordat er steeds een paar broeders op pad zijn en daardoor de verzorging van de openbare Eucharistievieringen teveel beslag legde op de overige broeders is een paar maanden geleden Eerste Pinksterdag uitgekozen als het moment van de laatste openbare Eucharistieviering.

“We bewaren niet de as maar geven het vuur door”, was de motivatie.

Honderden mensen waren aanwezig om nog eenmaal in de abdijkerk aanwezig te zijn, om de Eucharistie te beleven, om misschien nog een beetje de sfeer van het monastieke te proeven. In ieder geval om de nog aanwezige monniken, met wie een aantal vaste bezoekers al jarenlang een band heeft de hand te schudden. Om hen te bedanken voor de mogelijkheid in al die jaren samen de Vieringen te beleven, samen te mediteren en te bidden in de ambiance van deze abdij.

Na afloop van de Eucharistieviering werd het Salve Regina gezongen, zoals de monniken elke avond doen als afsluiting van de dag. Daarna sprak broeder Alberic, de abt nog enkele woorden tot de belangstellenden waarin hij onder meer aangaf waarom het besluit is genomen om geen openbare Eucharistievieringen meer te verzorgen. Alle aanwezigen werden bedankt voor hun komst en daarna in de gelegenheid gesteld om in de kerk afscheid te nemen van de broeders. Geëmotioneerd waren velen, vooral die mensen die regelmatig naar de abdij kwamen om de Heilige Eucharistie te vieren, zij zullen een andere kerk moeten vinden. Het is goed dat men in deze omgeving nog de keuze heeft in een aantal kerken en zodoende ieder weekend een Eucharistieviering kan meemaken.

De monastieke sfeer zoals velen die jarenlang gekend hebben binnen de abdijmuren van Sion zal in dankbare herinnering blijven.

Lees ook

Feestelijke open dag ter ere van heropening Kerkhuus Heino

HEINO – Burgemeester Dadema verzorgt op vrijdag 24 september de officiële opening van het volledig …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.