elf hectare nieuwe akkernatuur in overijssel

Buitengebiedbewoners leggen dit voorjaar met ondersteuning van Landschap Overijssel elf hectare akkernatuur aan verspreid over heel Overijssel. Zij leveren hiermee een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit van het landelijk gebied. Dat heeft het landelijk gebied hard nodig, omdat er steeds minder ruimte is voor kruiden en overhoekjes.

Dit voorjaar hebben 150 buitengebiedbewoners hun eigen natuurakker ingezaaid van gemiddeld 500 m2. Zij houden de natuurakker minimaal twee jaar in stand. Deelnemers zaaien zelf in en Landschap Overijssel draagt bij in de kosten van het zaaigoed. Voor dit project heeft Landschap Overijssel een uniek zaaimengsel laten samenstellen van 1- en 2-jarige akkerbloemen en –kruiden en diverse (oude) graansoorten.

Deelnemers hebben vooraf advies gekregen over kansrijke locaties om een natuurakker aan te leggen en informatie over inzaaien en beheren. Door middel van een deelnamebordje worden passanten geïnformeerd over de aangelegde natuurakker en enthousiast gemaakt voor akkernatuur.

Natuur onder druk

Met dit project wil Landschap Overijssel samen met grondeigenaren in het buitengebied van Overijssel een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. De natuur op het platteland staat onder druk, door steeds minder rommelhoekjes en ruigte. Vooral in de winterperiode waarin veel insecten, amfibieën en kleine zoogdieren juist beschutting nodig hebben en vogels op zoek zijn naar voedsel. Planten en dieren van akkers kunnen we relatief gemakkelijk helpen door het aanleggen van een natuurakker.

De natuurakkers die in dit project worden aangelegd, worden minimaal twee jaar in stand gehouden en worden tussentijds niet geploegd of opnieuw ingezaaid. De akker wordt niet bemest en begraasd en er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Juist deze tweejarige natuurlijke ontwikkeling maakt de akker waardevol voor een grote diversiteit aan planten en dieren.

Naast een bijdrage leveren aan de biodiversiteit is het doel van het project het enthousiasmeren van particulieren voor akkernatuur. Deelnemers reageren enthousiast op de mogelijkheid om een stukje natuur te realiseren op hun grond. In het eerste jaar zullen de natuurakkers prachtig bloeien, genieten voor deelnemers, omwonenden en recreanten, maar natuurlijk ook voor allerlei dieren. Het tweede jaar zal er minder bloei zijn, maar zit er des te meer leven in de natuurakker. Allerlei vlinders, vogels en kleine zoogdieren zullen dankbaar gebruik maken van dit restaurant, hotel en veilig thuis.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.