eagles overleeft d day niet en degradeert

Go Ahead Eagles heeft maandagmiddag in eigen huis verloren van de Graafschap. Daardoor is de club gedegradeerd naar de Jupiler League. Afgelopen vrijdag verloor Go Ahead Eagles op de Vijverberg ook al met 1-0 van dezelfde tegenstander. In beide wedstrijden creëerde Go Ahead Eagles in de eerste helft een scala aan kansen, maar telkens was het maken van een doelpunt een probleem. Nadat de Graafschap op voorsprong kwam liepen de emoties hoog op in de Adelaarshorst en werd het duel zelfs tijdelijk gestaakt.

Waar vrijdag de stemming nog uiterst negatief was, maakten die gevoelens richting maandag steeds meer plaats voor opportunisme. Het kon immers nog. Nog steeds was er een kans op handhaving. In een kolkende Adelaarshorst zouden publiek en spelers alles geven om te zorgen voor een wisselwerking waar het stadion in Deventer om bekend staat. Vanaf het moment dat de spelers het veld betraden fungeerde het publiek als een ware twaalfde man. Het was aan de spelers op het veld om een passend antwoord te verzorgen.

Jop van der Linden en Alex Schalk waren twee van die spelers in het basisteam. Lesly de Sa werd geslachtofferd en zat niet eens bij de selectie. Van der Linden keerde terug in de basis op de plek van Xandro Schenk. Een passend antwoord bleef in eerste instantie uit. De eerste mogelijkheid was namelijk voor de Graafschap in de persoon van Van Ewijk die de voet niet lekker achter de bal kreeg na een voorzet van Cavlan.

De wil was er wel, maar de zenuwen overspanden de spelers zichtbaar. De haast die zich aandeed bij het nemen van spelhervattingen verraadde dat. Nadat Van Ewijk zijn schot een meter over het doel van Cummins zag vliegen werd de thuisclub voor het eerst gevaarlijk. Na ruim tien minuten schoot Plet met een halve omhaal op de lat na een voorzet van Verhoek. In de nastoot redde doelman Jurjus de inzet van Schalk. Het mocht dan geen doelpunt opleveren, het deed het publiek weldegelijk beseffen dat er nog van alles mogelijk was.

Dat waren echter ook lange tijd de enige mogelijkheden waar de pessimisten, noem het realisten, zich aan vast konden klampen. Schoten van Schalk en Türüc gingen dan richting doel, echt gevaarlijk werd Go Ahead Eagles niet. De talloze voorzetten die werden gegeven richting Plet al helemaal niet. Dat kwam mede doordat de spits zelf met zijn kopballen de Graafschap een grote dienst bewees. Een voorzet op maat van Deniz Türüc wist Plet niet eens op doel te koppen. Toen hij direct daarna ook met zijn voeten het net niet wist te vinden verloren zelfs de grootste optimisten het geloof in een goede afloop. Wie moest bij dit Go Ahead Eagles in godsnaam een doelpunt maken?

Vlak voor rust leek Tim Janssen het vonnis al te vellen over Go Ahead Eagles. Cummins trad echter uitstekend op en tikte zijn kopbal uit de hoek. Direct na de theepauze zag diezelfde doelman tot zijn geluk Vida een levensgrote kans missen door naast te koppen. De rood-gele brigade van Demmers kwam tot twee keer toe met de schrik vrij. Waar de Graafschap gevaarlijk werd, liep het bij ‘Kowet’ in de tweede helft minder, net als afgelopen vrijdag.

Naast de zoektocht naar doelpunten begon ook de race tegen de klok. Intussen ging het publiek nog maar eens staan omdat het voor Eagles is, maar de supporters konden hun favoriete team niet op voorsprong schreeuwen. Demmers besloot aanvallender te gaan spelen en posteerde Kolder naast Plet in de punt van de aanval. De goed spelende middenvelder Peter van Ooijen ging naar de kant. Het eerste balcontact van de extra spits beloofde weinig goeds. De bal vloog namelijk de Adelaarshorst uit.

Mokerslag

Dat het Go Ahead Eagles niet meezat bleek toen Alex Schalk zijn inzet zag stranden op doelman Jurjus. Vervolgens haalde Cavlan de bal van de eigen doellijn en kwam Wesley Verhoek net een teen tekort. Direct daarna werd de nachtmerrie van Deventer werkelijkheid. Net als afgelopen vrijdag kopte de Graafschap uit een hoekschop de openingstreffer binnen. Dit keer was Vermeij de gevierde man. Handhaving werd in één klap onmogelijk, wetende dat Go Ahead Eagles drie keer moest scoren om degradatie te voorkomen.

Duel stilgelegd

De emoties liepen vervolgens hoog op in de Adelaarshorst. Enkele supporters betraden het veld en renden richting het vak uitsupporters. Arbiter Van Boekel nam de enige juiste beslissing door het duel tijdelijk te staken zodat iedere Eagle kon afkoelen. Het bleef echter zo onrustig in het publiek dat de staking langer duurde dan verwacht. Nadat Edwin Lugt het publiek toesprak besloot Van Boekel het duel te hervatten op voorwaarde dat het publiek zich zou gedragen.

Het restant werd gespeeld om des keizersbaard. Niemand geloofde in drie doelpunten voor de thuisclub en het uitvak vierde het feestje al uitbundig. Een trieste aftocht was het gevolg voor Go Ahead Eagles. De club die vaak geroemd wordt om het publiek, het stadion en de ambiance ondervond maandagmiddag de keerzijde van het zijn van een volksclub. In het restant van de wedstrijd hield het publiek zich gedeisd, waardoor in ieder geval het duel kon worden uitgespeeld. Door het verlies komt er na twee seizoenen een einde aan Eredivisievoetbal in Deventer.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.