drank kopen voor minderjarigen is kinderspel

De polsbandjes zijn eenvoudig van opzet. Van papier, een plakrandje en gemaakt in één kleur. Vriendengroepen bestellen de bandjes vaak in orders van vele honderdtallen op internet. Kosten? Per bandje ongeveer 2 cent per stuk.

Het is voor de jeugd alleen de vraag welke kleur van het bandje op een bepaalde uitgaansavond geldig is. Hoe ze dat oplossen? “In je portemonnee doe je gewoon van elke beschikbare kleur één bandje. De kleur bandje die geldig is, zie je in de discotheek snel genoeg. Dat bandje haal je vervolgens uit je portemonnee en doe je in de wc om je pols,” laat een jongere, die niet met naam en toenaam in de krant wil, ons weten. Het eenvoudige trucje zorgt ervoor dat de meeste jongeren de hele avond drank kunnen kopen.

Betrapt

En als je uiteindelijk betrapt wordt? Dat kan de 17-jarige die ons dit verhaal vertelt, ons ook wel uitleggen. Hij werd twee keer gesnapt. “Toen ik in de discotheek een biertje wilde bestellen, vroeg de barman om mijn identiteitsbewijs. Ik zei dat ik die nog in mijn jaszak had zitten, wist hij genoeg. Hij pakte mijn polsbandje af. De rest van de avond hebben mijn vrienden gewoon bier voor me gehaald.”

Ook liep de 17-jarige tijdens een tentfeest tegen de lamp. “Ik ben tijdens Stöppelhaene wel eens betrapt. Ik stond met vrienden met een glas bier in de handen. De beveiliging stond al van een afstandje toe te kijken. Zodra we een slok namen kwamen ze naar ons toe. Toen werden we meegenomen naar een soort stacaravan van de politie. We kregen een terreinverbod van een dag opgelegd.”

“Drie maanden later kreeg ik een mail dat ik bij bureau Halt op gesprek moest komen. Ik moest uitleggen wat ik had gedaan en wat de beveiliging had gedaan. Twee weken na dat gesprek kreeg ik een brief, dat ik alcoholvoorlichting moest volgen. Die voorlichting stelde niks voor. Dat is dat standaard gezeik dat je al tien keer hebt gehoord. Dat alcohol slecht is voor je hersenen weet ik ook wel en dat je met alcohol niet moet gaan autorijden, kan ik me ook wel bedenken.”

Ook moeten deelnemers van de alcoholvoorlichting van Halt een soort drankdagboekje bijhouden. “Ik moest opschrijven hoe vaak en hoe veel alcohol ik dronk. Vervolgens moest ik ook nog vertellen wat ik na een glas bier voelde. Onzin, iedereen drinkt gewoon. De meesten weten ook wel wanneer ze moeten stoppen.”

“Toen ik na de cursus vertelde dat ik de inhoud nogal onzinnig vond, kreeg ik weer een riedeltje dat alcohol slecht voor me was. Dat wist ik onderhand wel. Ik ben het weekend erna gewoon de kroeg weer ingegaan.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.