dauwpop 2015 van rooie neger tot swinder

Hellendoorn staat donderdag 14 mei weer op z’n kop. Ook dit jaar heeft Dauwpop weer de crème de la crème van de artiestenscene weten te strikken. Van Anouk en Kensington tot Typhoon en dEUS. Benieuwd welke acts er zijn? Op onze site vind je van elke act een kort stukje.

DE ROOIE NEGER

De Rooie Neger; godallemachtig wat een geniale deejay. De Neger weet van elk feest een PARTAAAAYYYY te maken, de man draait HIT na HIT na HIT, hij kent ieder genre als z’n eigen broekzak, hij kijkt naar het publiek en geeft ze wat ze nodig hebben. “U heeft zin in een dansje? Dan draait de NEGER een fijne Eurohouse classic voor u.” “U wilt graag headbangen? Geen probleem, SLAYER staat al scherp” “Ah, meneer houdt van meezingen, komt dat even goed uit, “Come on ca va” van de SHORTS ligt al op de platenspeler”. De Rooie Neger is een kenner, verzamelaar en oprechte liefhebber van goeie muziek, de Neger kijkt niet naar genre of stijlen, als er ook maar enigszins soul en beleving in de muziek zit dan moet de Neger het opnemen in zijn enorme collectie.

https://staging2.youtube.com/embed/6ZL3MJkxxyw?autoplay=1

BACK TO THE 90’S

Terug naar de tijd dat Twitter nog niet bestond, je de blits kon maken met een gameboy, Peter van Vossen nog in het Nederlands elftal speelde en FC Twente nog in het Diekman stadion,kids Flippo’s spaarden in plaats van volgers op Facebook en Bill Clinton geen sex had met that woman. Helemaal los op de hits van toen. Onze dj’s van de avond trakteren je weer op the best and the worst of the decade. DJ Paul, Nakatomi, Backstreet Boys, Pearl Jam, Nirvana, Puff Daddy, het komt allemaal voorbij. En heb je geen oppas voor je Tamagotchi of Furby, dan neem je die maar gewoon mee!

SMALL TIME CROOKS

Small Time Crooks is een old-timey skiffle band met een ruig charakter. Hot, racious, swingyragtime elementen gepaard met tin pan alley en een aardige portie in whisky verdronken bluegrass zijn tekenend voor hun muziek! Alles begon op de bodem van een lege fles….

Opgericht in de zomer 2009 door The reverend Zwalfred Hollsteiner (cementmolen zang,contrabass) en Schorsch Heimlich (zang, gitaar, banjo, mandoline) zijn de Crooks in de straten vanDen Haag aan het busken en voor een fles Single Malt op kleine podia te zien. In die tijd ging er,ook al tijdens de optredens, behoorlijk veel whiskey doorheen wat nog steeds in songs zoals Two Shots of Evil Booze doordringt. Na het verslijten van enkele gastmuzikanten werd het uiteindelijktijd voor een serieuze drummer en zo kwam in 2010 Karl Not Marx bij de band. Hij bespeelt hetwasbord als een Arubaans vagevuur voorzien van toeters en bellen. Meerstemmigheid, een rap tempo, swingende aanslag en een slappende bass worden de kenmerken van hun muziek.

https://staging2.youtube.com/embed/-gyYcbbCDVE?autoplay=1

VOLCANO BOYS

Dit Amsterdamse duo komt Dauwpop torpederen met een Himalaya aan hits. Een rammelende rollercoaster vol botergeile oldies, onvervalst Hollandsch gloren, vuige punkrock en snoeiharde metal. Minder mixen, meer moshen.

E-STAR

Rock now, roll later. Duik head first met DJ E-star in haar (platen)koffer en stoot je hoofd aan rock and roll in optima forma. Miss E-star draait op Dauwpop met haar poezelige roodgelakte vingernagels namelijk vuige aso-rock…whatever that is. Maar dat het goed zit, goed klinkt en goed vertoeven is, zul je wel zien, merken en horen. En na afloop, als de tent plat ligt, niet gaan zeuren over het suizende geluid in je oren, hè. Dat is de fluisterde echo van Miss E-star: “Was het voor jou net zo goed als voor mij?”

DJ ED ROCK

DJ Ed Rock. platendraaier, die je kent van de Melkweg, met de vetste vinyl-singles in de tas. Hij stond al meerdere keren op Lowlands, Welcome to the Village, Oerol en Into the Great Wide Open. Verwacht dansbaarheid to the max. Alles tussen 1955 en nu komt voorbij. En dan met name de lekkerste soul, funk, punk, rock ’n roll en indie, gedaaid van authentieke 45’s.

TALISCO

Deze ietwat mysterieuze singer-songwriter heeft momenteel een fijne hit te pakken met ‘Your Wish’. De Fransman maakt een fijne mix van folk, rock en electro, gezongen met een fluwelen stem. Talisco neemt je mee naar wijdse, stille landschappen. Om vervolgens los te barsten in grootste refreinen, beats en vocale explosies.

https://staging2.youtube.com/embed/W6RNU1bXlzw?autoplay=1

STICKS & MOON

“Rust nodig om creatief te zijn”, rapt Sticks in Maslow, het tweede nummer van de EP ‘Stick Bukowski’. Juist die rust onderscheidt deze release in zijn grote catalogus. Rust in de werkwijze – Sticks en producer Dokter Moon mochten een week op huis en platenkast van Top Notch baas Kees de Koning passen – en rust in de delivery. De negen nummers hebben een oldskool laidback feel en de flow van Sticks klinkt relaxeder dan ooit. Het is misschien wel zijn beste solowerk in jaren.

“Toen ik een paar jaar geleden echt veel begon te lezen, waren zijn boeken de eerste die me echt aanspraken”, zegt de Zwollenaar over de Amerikaanse schrijver Charles Bukowski (1920 – 1994). “Niet heel veel jongeren kennen zijn werk, dat was mijn belangrijkste reden om de EP naar hem te vernoemen. Ik vind het tof als mensen zijn werk via deze titel ontdekken. Los van het feit dat ik me vaak kan vinden in de dingen die hij zegt en dat ik zijn boeken meesterlijk geschreven vind; recht voor zijn raap, no-nonsense en geen zwierige zinnen. De tofste literatuur is voor mij heel rechttoe rechtaan. Daarnaast schrijft hij ook nog eens over vrouwen, drank; de zelfkant van de maatschappij. Niet per se waar ik zelf ook over schrijf, maar ik vind het wel heel interessant. En natuurlijk klinkt het ook gewoon tof: Stick Bukowski”, Sticks glimlacht. “Je kunt zijn boeken zien als mijn The Wire, al is hij wel echt heel donker en negatief, zo ben ik niet.”

https://staging2.youtube.com/embed/HzwsFJir46s?autoplay=1

CAIRO LIBERATION FRONT

Cairo Liberation Front zijn electro cha3bi pioniers. Je kan ze inmiddels kennen van festivals als ADE, STRP en Best Kep Secret. Maar ook van underground clubs door heel Europa. CLF promoot de sonische Arabische revolutie. Electro cha3bi komt uit de populaire wijken in Cairo, Egypte. Producers gebruiken er illegale software om Amerikaanse hip-hop, Eurohouse en Arabische ritmes te mixen tot een uiterst dansbaar geheel. Alsof Omar Souleyman Sean Paul en Aphex Twin op een bruiloft staan te draaien. Live heeft het de power van een punkrock show feat een rave. Dus join the revolution and say Yalla!

https://staging2.youtube.com/embed/6h3-TJd2nZI?autoplay=1

SWINDER

Geboren en getogen onder de rook van Groningen stad en met een Groninger woordenschat beperkt tot ‘moi’ wil singer-songwriter Bas Schröder (1983) jarenlang niets weten van het dialect dat in het dorp gesproken wordt. Het duurt het een klein decennium tot na het horen van de Groninger chansonnier Ede Staal het kwartje valt: het Gronings kan heel mooi zijn, als je er maar mooie dingen in zegt, of zingt. Het titelloze debuut is het resultaat van anderhalf jaar liedjes schrijven, bijschaven en weggooien om weer opnieuw te beginnen, met als uitkomst een uitgebalanceerd geheel van meezingbare festivalrefreinen en kleine verstilde ballades.

Dat moeten meer mensen weten, dus in de winter van 2012 schaft hij zich het Nieuw Groninger Woordenboek van K. ter Laan aan en duikt de bibliotheek in voor een zelfstudie Gronings. Anderhalf jaar, twee regio-hits, een videoclip en een kleine honderd optredens later is Swinder uitgegroeid tot een vijfkoppige band, zwalkend tussen melancholieke liefdesliedjes en uptempo (folk)rock. De single ‘Noar Stad’ wordt het meest gedraaide Groningstalige nummer van 2013.

Het titelloze debuut is het resultaat van anderhalf jaar liedjes schrijven, bijschaven en weggooien om weer opnieuw te beginnen, met als uitkomst een uitgebalanceerd geheel van meezingbare festivalrefreinen en kleine verstilde ballades.

https://staging2.youtube.com/embed/SpCvC03hkt4?autoplay=1

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.