concert 70 jaar bevrijding in whzh

Op zaterdag 16 mei a.s. om 20.00 uur zullen Anke Anderson op de harp en Sander van Marion op het orgel een feestelijk concert geven in de Willem Hendrik Zwart Hal, Grensweg 17 te Lemelerveld. Het thema is ’70 jaar Bevrijding’!

Er zullen o.a. de volgende werken worden gespeeld: Orgel: Improvisatie over de openingsmelodie van radio Oranje en Land of Hope and Glory van S. van Marion, Muziek uit landen van de bevrijders: Amerika-Klankschildering oorlog en vrede van J. Hewitt, Canada-Scherzo van H. Willem, Royal Fireworks Music: Ouverture-bourree-menuet-allegro, Mars en rondo van C. Ruppe, etc.

Harpsolo: The Minstrel’s Adieu van J. Thomas, Firedance van D. Watkins, Elegie van A. Hasselmans.

Orgel en harp: Verboden muziek: Auf Flügeln des Gesanges en Frülungslied van F. Mendelsohn, Muziek tijdens en na de oorlog: Melodieën van Glenn Miller, Vera Lynn en uit ‘The Sound of Music’.

Anke Anderson werd in Den Helder geboren. Na haar middelbare schooltijd studeerde zij harp aan het Utrechts Conservatorium bij Erika Waardenburg. In 1985 behaalde zij het docentendiploma; het jaar daarop volgde het diploma Uitvoerend Musicus. In die tijd maakte ze een debuut-lp met populair-klassieke stukken, gearrangeerd door Piet Souer.

Zij voerde de afgelopen jaren veel kamermuziek uit en werkte mee aan tal van cd-opnamen. Haar debuut ‘Premiere’ werd in hetzelfde jaar op cd heruitgebracht. In de jaren daarna volgden de cd’s ‘Duet’, ‘De psalmen van David’ en ‘Kerstconcert’, waarop zij samen met organist Martin Mans valt te beluisteren. Sinds 1997 vormt zij een vast duo met celliste Mariëtte Gort. Deze samenwerking resulteerde in een cd met klassieke stukken voor cello en harp. Een cd met drie grote sonates van J.S. Bach, in een bewerking voor cello en harp, is medio 2000 verschenen.

Sander van Marion kreeg zijn muzikale opleiding o.a. aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar Adriaan Engels zijn orgelleraar was. Onder de Nederlandse organisten neemt hij een aparte plaats in. Karakteristiek in zijn orgelspel is zijn lichte, sprankelende speeltrant.

Regelmatig reist hij voor orgeltournees of cd-opnamen naar het buitenland, zoals Spanje, Frankrijk en Italië. Hij concentreerde in belangrijke muziekcentra: o.a. in Duitsland in de Dom van Passau en in de Berliner Dom in Berlijn, In Oostenrijk in de Karlskirche in Wenen, in Portugal in de Kathedraal van Lissabon en niet te vergeten in Zwitserland in de Kathedraal van Lausanne en diverse malen op het oudste, nog bespeelbare orgel ter wereld in de Basilique de Valère in Sion, waarover hij ook een tv-programma presenteerde.

Speciale vermelding verdienen de concerten op Curaçao en Aruba en sedert 1975 zijn vele concertreizen door Canada en de V.S. van Amerika. Een groot aantal platen en cd’s met opnamen uit binnen- en buitenland, waaronder drie “Gouden Platen”, staan op zijn naam.

Als dirigent is hij met zijn koren, waaronder het Katwijks Chr. Mannenkoor ‘Jubilate’, naast de vele concerten in Nederland ook regelmatig in het buitenland opgetreden. In gevarieerde programma’s bracht hij bekende en minder bekende werken ten gehore, waaronder diverse Europese premières.

Diverse onderscheidingen vielen Sander ten deel, waaronder de Franse onderscheiding “Médaille d’Argent” voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Op 14 mei 2004 werd hem hiervoor door het Genootschap van de Société Académique “Arts, Sciences et Lettres” te Parijs tevens de “Médaille de Vermeil” toegekend. Een Koninklijke Onderscheiding ontving Sander van Marion in 1997 met zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Het is gewenst vooraf te reserveren op tel.nr. 0572-371838 (Huetink) of 038-4224079 (Boks). De entree bedraagt € 14,00 p.p. incl. koffie/thee met koek en een drankje en hapje na afloop.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.