beladen turkse verkiezingen bij de scheg

Turkse mensen die in Nederland staan ingeschreven aan het Turkse consulaat in Deventer kunnen op 29, 30 en 31 mei in De Scheg stemmen voor de verkiezingen van het Turks parlement. Van 10.00 tot 19.00 uur is het stembureau deze dagen geopend.

Op 7 juni 2015 wordt het parlement in Turkije op democratische wijze gekozen. Turken in Europa mogen echter iets eerder hun stem uitbrengen. Volgens kenners een zeer belangrijke editie van de parlementaire verkiezingen, aangezien de huidige regering bij herkiezing een hele andere weg wil inslaan.

Grondwetswijziging

Erdoğan, de president van Turkije en feitelijk nog steeds spreekbuis van de regerende AK-Partij, is van plan de grondwet aan te passen wanneer hij met een tweederde meerderheid van de parlementaire zetels krijgt bij de aankomende verkiezingen. Die grondwetswijziging moet ervoor zorgen dat het de republiek wordt opgedeeld in deelstaten zoals het Amerikaans model; het zogenaamde ‘presidentieel systeem’.

Die wijziging zal niet alleen staatvorming tot gevolg hebben, maar ook de president meer macht geven. Met andere woorden: Turkije zal niet meer hetzelfde zijn als de AK-Partij herkozen wordt.

Klacht tegen Erdoğan

Het feit dat Erdogan openlijk zijn steun betuigt voor de AK-Partij is overigens dubieus. Volgens de huidige Turkse Grondwet is er aan het presidentschap namelijk een neutraliteitsbelofte verbonden. De pro-Koerdische partij HDP (Volkspartij voor Democratie) diende dan ook recentelijk een klacht in tegen Erdoğan wegens het voeren van campagne voor de AKP en zijn negatieve uitlatingen over oppositiepartijen. Die klacht, die werd ingediend bij de Hoge Verkiezingsraad, is echter afgewezen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.